До месец новият софтуер за размяна на данни между Камарата на нотариусите и КАТ ще бъде готов. Това заяви в интервю за Дир.бг председателят на Нотариалната камара Димитър Танев.   

- Г-н Танев, как ще улеснят процеса нотариусите със заверката на автомобили при тях, а не в КАТ?  Ще трябва ли гражданите да плащат по-високи такси на нотариусите?  

- Това, което предлагаме от Нотариалната камара не е сложно, а именно при удостоверяването на подписите на договор за продажба на моторно превозно средство, нотариусът онлайн веднага да извърши и регистрацията в информационните масиви на съответното звено „Пътна полиция”.  Идеята ни е, докато купувачът чака при нотариуса за заверка, колата да му бъде и регистрирана.

Предлаганата възможност е за случаите на втора последваща регистрация на МПС и безспорно ще спести време на гражданите - няма да се налага те да посещават съответните служби на „Пътна полиция".

Изключенията, при които ще остане посещаване на звената „Пътна полиция” са когато купувачът трябва да регистрира МПС в друго населено място или се налага неговата идентификация. Тези случаи са редки и не касаят повече от 5-6% от продажбите и в този смисъл облекчението от спестения разход на време ще засегне огромната част от гражданите.

Нотариалната такса няма да се промени нито с един лев, т.е. разходите остават същите. Нотариусът ще внася от своя страна държавната такса за регистрация, така както внася сега местния данък придобиване. В по-малките градове ще се спести неудобството на гражданите освен да чакат по опашки и да пропътуват разстоянието до по-големия град. В страната има 28 областни дирекции на МВР и шест сектора на "Пътна полиция", а нотариалните кантори са 113, сами се убеждавате, че посещението им е много по-удобно за гражданите поради удобната им локация.   

Настоящото предложение предвижда регистрацията да стане незабавно, след като служителят на нотариуса въведе данните, описани в Наредба № I – 45. Проектът за изменение на Наредба № I – 45 предвижда да се запази възможността, ако гражданите желаят да получат на място свидетелството за регистрация /двете части/ от Звена „Пътна полиция“. В случай, че гражданите не желаят да губят време свидетелството за регистрация могат да получат по реда предвиден в ГПК – чл.42, ал.1, а именно: „по пощата или чрез куриерска служба с препоръчана пратка с обратна разписка“ от съответното звено „Пътна полиция“.

Регистрацията се извършва онлайн и незабавно, досегашните свидетелства за регистрация са невалидни и те остават при нотариуса, който в 3-дневен срок ги връща на звена „Пътна полиция“. В срока на получаване на документите нотариусът издава едно временно удостоверение, на което е налице идентификационният код от информационната система на КАТ, установяващ че регистрацията е извършена. При проверка на пътя в този 2-3-дневен срок, именно от този идентификационен код се установява, че автомобилът е с променена регистрация.

Нотариусът съответно ще извършва всички справки, които е извършвал досега за правата на собственост на автомобила, наличие на съпружеска имуществена общност, наследствени права, представителната власт, наличията на публични вземания по ДОПК и обстоятелствата дали няма наложен запор или друго законово ограничение върху превозното средство.

Нотариусът ще може да извърши продажбата и регистрацията, само ако няма наложен запор или друго законово ограничение.  

- Идеята не е ли стара?  

- Да, тя е от 2012 година. Но досега се говореха общи неща, обмяна на информация между нотариуси и КАТ, препращане на релевантни данни и т.н. Сега за пръв път предлагаме ясна, опростена и конкретна промяна на Наредба I – 45, която касае регистрирането на МПС от нотариуса. Процедурата е съвместима, както с нотариалното производство, така и с възможността нотариусът като лице, на което е възложено със закон да изпълнява държавни функции (съгласно дефинициите в ЗННД и ЗБЛД), да има ограничен достъп до информационните масиви на КАТ. Както казва Айнщайн - „Прави нещата толкова просто, колкото е възможно, но не по-просто.” Съществен е потребителят, гражданинът и неговата оценка е единствено от значение.   

- Нотариусите ще имат ли онлайн връзка и с общините?  

- Още преди пет години нашата идея бе и нотариусите да имат връзка с общините. В момента звена „Пътна полиция” имат подобна връзка. Нотариусът е този, който проверява дали е платен данък превозно средство и носи лична имуществена отговорност солидарно с неизрядния данъкоплатец, съгласно ДОПК. Трябва да припомним, че нотариалните такси не са големи - средно един автомобил се продава по застрахователна стойност на цена 1000 лева и нотариалната такса е 50-60 лева. Едно удостоверение за застрахователна стойност, което е необходимо при продажбата, струва около 15 лева и се издава от застрахователя.   

Софтуерът за системата за въвеждане в информационната система на „Пътна полиция”, представляващо онлайн регистрация, ще бъде изработен от Нотариалната камара, съгласно указанията на ИТ – специалистите на МВР. Ние предлагаме министърът на вътрешните работи да утвърди конкретни технически правила за осъществяване на ограничения достъп, даващ възможност за регистрация на МПС. Ние имаме опит - през 2009 г. по същия начин направихме достъпа до „Националния регистър на българските лични документи” в МВР, с което възпряхме една огромна част от имотните измами и кражбата на самоличност.  

- Какво ще се случва в тридневния срок от регистрацията, как ще се придвижват автомобилите с повторна регистрация?   

- Гражданите ще могат да се движат с едно временно удостоверение, издадено от нотариуса. В това временно удостоверение ще има този информационен код, който ще доказва на пътния полицай, че колата е регистрирана. В случая същественото е, че е въведен в масивите новият код, а не хартиеният носител, който ще бъде по образец, разбира се, утвърден от министъра на вътрешните работи. Нещата са обмислени в детайли.   

- Кога очаквате това да заработи реално?    

- Тогава, когато се промени Наредба 1- 45 за регистрация на автомобили. Ние предложихме миналата седмица промяна на наредбата, дори бяхме предложили и законова промяна. Дали сме точните текстове и мотивирано предложение за промяна на наредбата. В едномесечен срок ще сме готови със софтуера, ако, разбира се, промени този поднормативен акт.