Момчето с инициали Д.К. е от София и е задържано като заподозрян в съпричастност към престъплението, извършено вечерта на 5 октомври, съобщиха от пресцентъра на МВР.

По-късно главният секретар на МВР Георги Костов уточни на специална пресконференция, че младежът е имал шофьорска книжка едва от две седмици.

Той добави, че 18-годишният е бил задържан на ГКПП-Дунав мост при Русе на влизане в страната. Младежът бил хванат, след като първо е успял да избяга от България заедно с баща си през същия граничен пункт, но още същата вечер се върнали.

Полицията е открила и тъмния "Мерцедес" CLK, с който са пътували младежите, след като се почерпили в кръчма в района. Автомобилът със счупен фар беше показан пред журналисти.
Автомобилът е бил скрит в гаража на семеен приятел в квартал "Надежда".

Вижте снимки >>


Костов подчерта, че освен шофьора, в автомобила са пътували още трима младежи - двама на 18 години и един на 17 г.

"Всички тези млади хора са възприели прегазването и това, че е отнет човешки живот. По никакъв начин до задържането на четиримата в МВР не е постъпвал сигнал нито от тях, нито от хора, с които са общували след извършеното престъпление. Не получихме никаква подкрепа от гражданското общество и апелираме за такава", добави Костов, като уточни, че за разкриването на извършителя, за което са били нужни само 15 часа, са използвани записи от камери.

В рамките на няколко часа ще бъде повдигнато обвинение за катастрофа с причиняване на смърт и ще бъде взета мярка "задържане под стража" за срок от 72 часа на шофьора, уточни пък Чавдар Ангелов, зам.-градски прокурор на София.

Той обясни, че на останалите трима души, пътували в колата, за момента няма повдигнати обвинения, а бащата не може да бъде подсъдим за съучастничество, защото е близък роднина на извършителя.

Загиналият мъж е 63-годишният софиянец Радослав Стоянов. Разследващите са установили, че той е бил прегазен в понеделник вечерта на Беловодски път между "Тихия кът" и "Мечката", докато вървял от лявата страна, в посока към София. Бил ударен отзад от мерцедеса. Предполага се, че водачът не го е видял и не е могъл да да реагира. В тежкия сблъсък автомобилът счупил десния крак на Стоянов, както и няколко гръбначни прешлена, имали кръвонасядане в задната част на главата. Смята се, че е починал на място.

След инцидента младежите избягали от мястото. Движели се със загасени фарове, но именно това ги издало, защото на очевидец му направило впечатление и съобщил. Той видял, че мерцедесът е с изкривен капак и вдлъбнато предно стъкло.
На мястото пък останали много парчета от фаровете на колата, мигачите, бронята, което помогнало на полицаите да открият автомобила.