Дори седемгодишни деца нерядко работят в рискови и опасни условия.

Обвиненията са срещу водещи концерни за производство на електроника като Епъл, Самсунг и Сони, но и срещу германски автомобилопроизводители като БМВ, Даймлер и Фолксваген, които продължавали да експлоатират детски труд в Демократична република Конго.

Това става ясно от публикуван сега доклад на правозащитната организация „Амнести интернешънъл", озаглавен "Time to recharge" (Време за презареждане).

В мините за добив на кобалт на тази централноафриканска страна, от които се извлича повече от половината от необходимия кобалт за покриване на световните нужди, работят дори седемгодишни деца, излагайки живота и здравето си на огромен риск. „Амнести интернешънъл" обърна внимание на този факт още през 2016 в своя доклад "This is what we die for" (Това, за което умираме).

Купувачите на германски автомобили поощряват детския труд?

Според "Амнести интернешънъл", кобалтът е все по-търсен в света - най-вече поради използването му за направата на качествени акумулатори за електромобилите, за мобилните телефони, а и в сферата на обновяемите енергии. Досега обаче нито един от 29-те проверени концерна не е дал достъп до всички данни за производството си, нито пък е предприел всички нужни мерки, за да се предотврати нарушаването на човешките права.

Особено много нарушения, според доклада на „Амнести" са разкрити в автомобилния бранш. Концернът БМВ, макар и да отбелязвал „известно подобрение" все пак оставал далеч зад изискванията.

Как западни фирми експлоатират източноевропейците>>

При Фолксаген и Даймлер били регистрирани "значителни недостатъци", става ясно от доклада. Експертът на "Амнести интернешънъл" Матиас Джон твърди, че някои концерни са подобрили контрола над веригата от доставчици на суровината, но все още били твърде далеч от възможността да осъществяват пълен контрол. Всички концерни освен това страдали от недостиг на прозрачност. Затова и съществува опасност купувачът на мобилен телефон, лаптоп или електромобил неволно да поощрява експлоатацията на детския труд, казват правозащитниците.

"Амнести интернешънъл" настоява всички доставчици на кобалт да изпълняват задълженията си по защитата на човешките права и то по време на целия производствен процес.

"Не искаме роби!"


Според Международната организация по труда (МОТ), международната общност е забавила темпото в борбата срещу детския труд. От 1997 насам броят на работещите деца е намалял с близо 100 милиона, но през последните четири години това положително развитие се спъвало, заяви генералният директор на МОТ Гай Райдър в Буенос Айрес. Там се проведе Световната конференция за борба срещу експлоатацията на детски труд.

Почти половината от момичетата и момчетата, които са принудени да работят, се трудят в твърде опасни условия.

"Никой не знае със точност как ще се променят трудовите пазари в бъдеще, едно обаче е съвсем ясно: ние не искаме експлоатация на детски труд, нито някакво модерно робство", каза още Райдър.

Експертите предполагат, че всяко десето дете по света е принудено да работи – т.е. става дума за близо 152 милиона малчугани. МОТ и "Амнести интернешънъл" преследват ясна цел: до 2025 година да няма деца, подлагани на принудителен труд.

* Текстът е публикуван тук.