Ромите твърдят, че 500 души от кв. "кремиковци" вече са напуснали страната, за да търсят прехрана в Гърция.

В Гърмен започнаха съвместните проверки на няколко държавни институции. Те бяха наредени вчера от Румяна Бъчварова.

Гърмен стана известно преди дни, след масов бой между роми и българи. Тогава полиция и жандармерия блокира селото, за да предотврати втори случай като в Катуница. На място отиде дори и вътрешния министър Румяна Бъчварова, която обяви по-късно случая за битов. По случая имаше 6 арестувани.

Охранявани от полицията, представители на дирекция "Национален строителен контрол", ЧЕЗ и дирекция "Социално подпомагане" започнаха съвместни проверки в ромската махала.

Изрядни се оказаха жителите на квартала като абонати на електроснабдителното дружество. 26 са законните партиди. Останалите къщи получават ток от изрядните, към което ЧЕЗ няма отношение, защото сметките се плащат.

Над сто уведомления за доброволно събаряне на незаконните постройки, са получили живеещите в ромската махала. Заради заплахата от поемане на разходите при принудително събаряне ромите сами пожелаха да си разрушат къщите и колибите.

Община Гърмен е обявила процедура за насрочване на търг за закупуване на парцелите като гласуваната от Общинския съвет цена е 1,10 лева за кв. м. Над 70% от живеещите в ромския квартал са напуснали Гърмен, отивайки на сезонна работа в съседна Гърция.

Освен масираните проверки на институциите, които ще продължат няколко дни, създадения по настояване на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова щаб, търси подходяща сграда за временно настаняване на останалите без жилища ромски семейства. Възможността в момента е - преместване в сградите на някои от старите училища, които са закрити.

Тийнейджъри роми обраха църквата в Марчево