Евросъюзът и НАТО договориха общи действия за сигурността

stat
05:16  |  7 декември 2016 | По света / Автор Николай Големанов /  
Федерика Могерини и Йенс Столтенберг представиха снощи в Брюксел пакет общи мерки на двата съюза Федерика Могерини и Йенс Столтенберг представиха снощи в Брюксел пакет общи мерки на двата съюза
Сн.: БТА

Европейският съюз и НАТО се договориха за съвместни действия в сигурността, за да се избегне дублиране на ресурси, предаде кореспондент на БНР от Брюксел.
Пакет общи мерки беше едновременно одобрен от външните министри на НАТО и от правителствата на Евросъюза в Брюксел.

Те включват и участие във военноморски операции против трафика на мигранти.

Върховният представител по външната политика на съюза Федерика Могерини и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг представиха договореното.

Стремежът ще бъде едни и същи военни сили да се ползват за операции като на НАТО, така и на Евросъюза. Споразумението обвързва още по-тясно съюзниците от двете страни на Атлантическия океан в края на мандата на администрацията на Барак Обама - в момент, когато през януари встъпва в длъжност новият президент на САЩ Доналд Тръпм.

"Вярвам, че ще посрещнем единни заплахите, които има по света днес, използвайки всички възможни инструменти, с които разполагаме", коментира европейският първи дипломат Федерика Могерини.

"На запад Канада и САЩ, на север – Исландия и Норвегия, а на югоизток - Албания и Турция са съюзници в НАТО, без да членуват в ЕС. Но всички те са ключови за сигурността на Европа", подчерта генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Догодина ще се организират съвместни военни учения за реакция при кризи, включително срещу възможни хибридни атаки като тази на Русия в Украйна. Предвиждат се и общи мисии за обучение на партньорски сили по сигурността в Западните Балкани, Грузия, Украйна, Молдова, Тунис, Мароко и Йордания.

Ще има практически действия във военната авиация и употребата на дронове. Компютърни експерти, работещи за двете организации, ще обменят опит в последните нововъведения в кибер-отбраната и предпазването от хакерски атаки.

Сътрудничеството между ЕС и НАТО беше поставено на нова основа по време на атлантическата среща на най-високо равнище във Варшава през юли т.г. Тогава двата съюза с частично съвпадащи участници подписаха специален документ за целта.Последно в По света


Туристическият бизнес с въпросителни за втори лифт в Банско

Туроператори и представители на туристическия бранш са сериозно притеснени от възможността за изграждане на втори лифт в Банско.