Това пише днес "Монитор" на основата на своя проверка.

В помещения на изоставени свинеферми се пълнят стотици шишета на ден. Те поемат към курортите и скъпите заведения в столицата, където бройката се продава за поне 300 лева.

Поредната импровизирана фабрика била разбита преди три дни в района на Перущица, в помещения, в които доскоро са гледани животни.

Там са открити 45 литра етилов алкохол в пластмасови съдове. В друга стая пък имало огромен бидон от 600 литра, който бил пълен със заготовката за газирано вино.

Производител разреждал спирт с вода и ароматизатори, за да се получи близък до шампанското вкус. След това напитката била газирана с „кислородни патрони“ и бутилирана.

Част от готовата продукция била открита в съседно помещение. Там имало 1765 бутилки без никакви документи за платен акциз и бандероли.

По думите на експерти направата на шампанско менте никак не представлявала сложен процес. За начало трябвало да се набавят празни бутилки. Те се изкупували от заведенията, където кръчмарите ги търгували между 50 стотинки и лев за бройка.

Най-предпочитани били френските марки, които пълни в оригинал стрували над 300 лева за шише. Фалшификаторите държали целостта на етикета да е запазена, тъй като той бил най-трудното нещо за копиране при ментето.

Руската пиячка - китайска

Част от руските водки и ликьорите, които се продават у нас, са ментета, внесени от Китай. Това съобщиха пред „Монитор” експерти от Агенция „Митници”.

Вариантите за вкарване на фалшификатите били два – или идвали готови в бутилки с етикети, или у нас пристигали само шишетата, след което в България вече ги пълнели с алкохол.

Такъв бил един от случаите, засичани от инспекторите на митница Варна. Там с контейнер от Китай пристигнала пратка, която шуменска фирма декларирала като празни бутилки.

Служителите все пак решили да отворят контейнера и открили 42 336 броя стъклени еднолитрови шишета от водка, неправомерно маркирани с логото и фирмения надпис на известна марка.