Това заяви на брифинг в Народното събрание председателят на временната парламентарна комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, цитирана от БТА.

Тя подчерта, че няма да допуснат участие на публични средства в размери, които да са по-високи от тези, които биха били ангажирани, ако се платят гарантираните влогове на вложителите.

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) разполага с 2 милиарда и 110 милиона лева. Налични са обаче само 1 милиард и 540 милиона. Останалите 570 милиона лева са инвестирани в краткосрочни книжа.

В същото време за изплащането на гарантираните по закон пари на вложителите в КТБ липсват 1 милиард и 700 милиона лева. Парите ще се търсят от емитиране на облигации, заем от държавата и заем от международни банки.

Стоянова: БНБ да си свърши работата

Депутатите ще задължат БНБ в тридневен срок (три календарни дни) да представи на бюджетната комисия разчети, подкрепени с финансови обосновки, разчети за макроикономическия ефект и ефекта за държавния бюджет и тогава да вземат решение.
Ще се изиска от БНБ и да предложи варианти за КТБ.

Стоянова обясни, че е необходима промяна в Закона за кредитните институции, защото през 4-5 месечната квестура от БНБ, банката отказва да изпълни текст от настоящия закон, който я задължава да изготви план за контролирано преструктурирано на всяка банка, лицензирана в Република България, който може да бъде приложен, ако банката изпадне във финансови затруднения.

След като БНБ пет месеца не изпълнява закона, следва да променим закона така, че да я задължим категорично да го изпълни, каза Менда Стоянова.

Инвеститор готов с 1 млрд. евро

"В момента в България има инвеститор, той обикаля няколко пъти БНБ, Министерството на финансите и други институции и е заявил намерение да инвестира 1 млрд. евро в КТБ. Само че време за този инвеститор няма", каза Стоянова.

"Ние искаме да му дадем време и шанс, ако неговите намерения са сигурни и правилни, и ако те се реализират с активното съдействие на БНБ, да спасим банката, да спасим вложителите, предприятията, работниците в тези предприятия, общини, болници. Искаме да дадем възможност още малко БНБ да си свърши работата", обясни тя.

Депутатът от ГЕРБ не посочи имена, но вчера подуправителят на БНБ Калин Христов съобщи, че консорциум от инвеститори е готов да поеме 50 процента от сумата, необходима за капитализирането и оздравяването на КТБ.

ЕПИК, Оманският фонд и Джемкорп, създадена на 22 септември, твърдят че са консорциум, който иска да рекапитализира банката, но с държавна помощ, съобщи Христов.

Разбра се, че днес Оманският фонд отново е потвърдил интереса си, но оферта не е била подадена.