Това каза на специален брифинг пред журналисти председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, цитирана от БТА.

В момента Карина Караиванова е заместник-министър на финансите и е единствената кандидатура за председател на КФН. Тя беше предложена за поста от ПГ на ГЕРБ. Съгласно програмата на Народното събрание за тази седмица изборът на председател на КФН е предвиден за утре.

В писмо до Менда Стоянова Караиванова декларира, че нито тя, нито съпругът й са притежавали акции или облигации на КТБ, не са имали депозити или кредити и не са получавали никакви парични суми от тази банка. Писмото е в отговор на публикации, които внушават, че Караиванова е получила крупна сума -  около 300 хиляди лева, от КТБ, които не е декларирала, обясни председателят на бюджетната комисия.

Към писмото Караиванова е приложила и становище от синдиците на банката. По закон те са длъжни да публикуват информация за транзакциите на всички лица, които са длъжни да подават декларации в Сметната палата. Освен това в списъците влизат и трансферите по покупко-продажбата на акции през инвестиционния посредник на КТБ.

Стоянова обясни, че тези 300 000 лева от КТБ не са получени от Карина Караиванова и съпруга й, а от "Е.ОН България Продажби" и "ЧЕЗ Разпределение България" за продаден ток на банката и нейните офиси в страната. Семейството е имало фирма за търговия с ел.енергия.

Менда Стоянова уточни, че съпругът на Караиванова - Бранислав Ганозов, е имал акции в двете дружества, които по-късно е продал.

"Плащане по фактура не означава плащане към някой от акционерите на съответната банка", коментира Стоянова.

Председателят на бюджетната комисия отбеляза, че съпругът на Караиванова е продал акциите чрез борсата в период, в който тя не е била длъжна да подава декларация, и парите от продажбата се намират по неговите сметки.