През 2014 година, когато правителството на Орешарски беше на власт, държавата се върна скорострелно назад и натрупа огромен дефицит, който превишава всякакви европейски критерии и икономически разум, каза Стоянова.

„През 2018 година БВП ще достигне рекордните 106 млрд. лв. Мога да кажа, че Бюджет 2018 ще е най-добрият бюджет от началото на кризата досега“, увери тя.

Менда Стоянова е изнесла лекция на тема "Бюджет и бюджетни политики 2018 г. и перспективи за Еврозоната" в рамките на форума на Предприемачи ГЕРБ /ПГЕРБ/, който се провежда в Боровец, информираха от партията.

Организатори на събитието са ПГЕРБ, сдружение "Граждани за европейски развитие на България“ и фондация "Ханс Зайдел". Гост-лектори в първия ден на конференцията са били още вицепремиерът Томислав Дончев и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел.

"Всяка година намаляваме дефицита, така че през 2020 г. да сме на баланс нула - колкото са приходите, толкова да са и разходите, което е нормално. В момента сме на трето място в Европа като страна с най-нисък дълг.

Безработицата падна до изключително ниски нива. В момента тя е 6.5 на сто, като догодина се предвижда спадът да продължи до 6.2 процента. Щом имаме повече приходи, можем да си позволим и повече разходи.

Затова в Бюджет 2018 залагаме с 2.5 милиарда лева повече разходи в сравнение с тази година", е посочила Менда Стоянова и е допълнила, че благодарение на всички тези факти доверието във финансовата ни сфера се е върнало.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси е обяснила, че правителството е избрало за свой най-важен приоритет образованието.

Тя е уточнила, че освен образованието, другите ключови политики на правителството са насочени в сферата на здравеопазването и отбраната.

Наред с тях обаче приоритет имат и политиките, насочени към хората в неравностойно положение, е допълнила Стоянова.