Трябва да постигнем качество на висшето образование, а това е невъзможно, ако в условията на липсващи студенти, университетите продължат да се разширяват и увеличават. Това заяви вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева по време на заседание на Съвета на ректорите, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Винаги за откриването на филиал или нов университет се казва, че е важно за региона. Това е така, само ако има студенти, но не и ако след една година висшето училище започне да изпитва затруднения, коментира още Кунева.

По думите й, част от решението на проблема с липсващите студенти е университетите да предоставят програми в областта на ученето през целия живот.

Няма как да си внесем демография, но има как да си внесем студенти, е казала още министър Кунева и е посочила като добра политика увеличаването на приема за студенти от българската диаспора.

Основен приоритет на МОН е повишаването на качеството на българското висше образование, според министъра.

Но въпросът за качеството на висшето образование надхвърля днешните студенти и днешните университети. Става въпрос за репутацията на нацията, а тя зависи и от репутацията на нашите висши училища, каза още Кунева.

Тя е призовала висшите училища да се възползват максимално от възможностите, които дава Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Министър Кунева е посочила, че има достатъчно средства, но университетите трябва да са гъвкави и да започнат да си сътрудничат.

Преди дни се разбра, че редица университети обявяват допълнителен прием. Свободните места в Софийския университет "Св. Климент Охридски" по държавна поръчка например са 1076 в 84 специалности