"Шенген е следващото голямо присъединяване на България, уверена съм, че ще успеем", заяви днес вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева по време на тържествено отбелязване на 10-ата годишнина на подписването на Договора за присъединяване на България към ЕС.

Присъстваха представители на правителството и парламента, посланиците на европейските държави у нас, представители на екипите, работили за присъединяването и предходни премиери и председатели на Народното събрание, съобщиха от пресофиса на ДБГ, цитиран от БТА.

Тогава постигнахме резултат - договорът стана факт след усилията на много екипи, политици и цялото общество, защото това беше осъзната национална цел.

"Днес България има опита на 10 години пълноправно членство в ЕС и затова е важно да завършим и следващото си присъединяване", е посочила Кунева.

В обръщението си вицепремиерът е акцентирала върху по-нататъшните действие на България по отношение задълбочаването на европейската интеграция.

Тя е очертала като основни приоритети влизането в Шенген и еврозоната, участието в изграждането на Европейския енергиен съюз и общия банков съюз, както и създаването на европейската прокуратура.

Кунева е приветствала ангажирането на депутатите с членството в Шенген, като е подчертала, че именно през националните парламенти е възможно да бъдат убедени скептичните страни.

Меглена Кунева е очертала ролята на българската администрация в процеса на преговорите за присъединяване и е заявила, че много ще разчита на нея в подготовката и успешното реализиране на българското председателство на Съвета на ЕС.

Кунева е благодарила специално на бившите външни министри Иван Станчов и Соломон Паси и на бившия премиер Филип Димитров за ключовата им роля в установяването на евроатлантическата ориентация на страната.