Единната кандидатпрезидентска кандидатура ще се избере сред номинираните седем имена, съобщи лидерът на Движение България на гражданите /ДБГ/ Меглена Кунева на пресконференция в Русе.

По думите й в България в момента интелектуалецът е липсваща фигура. Затова ДБГ са подкрепили предложението на двадесет интелектуалци за проф. Велислав Минеков.

Движение България на гражданите смята, че кандидатът за президент от Реформаторския блок трябва да има ясни евроатлантически ценности, които да са заявени без смущение и без агресия, каза Меглена Кунева, цитирана от БТА.

Тя уточни, че кандидатът на Реформаторския блок трябва да е с дясноцентристки профил, което е важно за развитието на страната, важно за посоката, която сме поели и е важно за гласоподаватели и съмишлениците.

"Кандидатът трябва да прави разлика между нормално икономическо развитие и олигархия и който може да каже "не" на непочтеността и олигархията", подчерта лидерът на ДБГ.

Меглена Кунева не уточни срок за обявяване на името на издигнатия кандидат за президент от Реформаторския блок.

Заместник-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски съобщи, че предизборният щаб ще продължи да работи и през лятото, защото предстоят местни избори в общините Главиница и Балчик и в 15 български села.

Той се надява, че в тези места Реформаторският блок ще е с единни кандидати.

Лидерът на ДБГ Меглена Кунева и другите членове на партийното ръководство са в Русе за редовно заседание на националния партиен съвет, което е последно за сезона.