Поредността на председателствата е записана в Лисабонския договор и няма никакъв вариант на страната да й бъде отнето, освен ако не излезе от Европейския съюз.

Крайно време е да приключим с тази тема. Не бива да се демонстрира невежество по един толкова основен и важен за страната въпрос. Имаме добре подготвена администрация и добре екипирана мисия в Брюксел, където ще се проведат голяма част от събитията, посочи Кунева и уточни, че за броя на събитията, които самата държава прави, за да запознае своите граждани какво прави Европа, няма лимит:

Ние трябва да помислим как представяме Европа в България и трябва да покажем как мисли България в Европа. И тук не става въпрос за фолклор. Трябва да кажем какво мислим за киберсигурността, за европейската отбрана… Все още нямаме комуникационна програма, изтъкна още Кунева.

Като бивш министър на образованието и науката тя акцентира върху темата за науката като „петата свобода“ в Европа, която може да бъде основна за нашето председателство.

Естествено е българското председателство да продължи някои от нещата, които са започнали естонците, особено в областта на дигиталната икономика, допълни Кунева.

Тя припомни идеята си да се направят малки документални филми за видни европейци, свързани с България.Това, което аз бих искала да бъде като мото на българското председателство, е “Хуманност“, каза в заключение първият български еврокомисар.