"Носещите части на управленската коалиция са преживели трусове - като Българската народна банка, като Конституцията, като изборът на омбудсман, съдебната реформа и антикорупционния закон. Нека обаче да не смятаме, че тази сеизмичност може да събори цялата конструкция", коментира Кунева пред БНР.

Според нея обаче трябва да се постигне широко съгласие по важните за държавата проблеми, като съдебната реформа, борбата с корупцията, промяна в Конституцията, преформулирането на редица европейски политики, "за да може да говори България с един глас".

Реформаторският блок настоява за свикването на Съвета за развитие и изготвянето на пътна карта и законодателна програма на кабинета и управляващото мнозинство. Правилата в коалицията трябва да са резултатите, които постигаме, каза още Меглена Кунева. Тя заяви, че разговорът трябва да се проведе в рамките на легитимния орган на коалцията, а не през медиите.

На 31-ви юли позицията на Реформаторския блок за реформите беше официално представена в парламента от съпредседателя на ПГ на Блока Найден Зеленогорски.

Ключовите реформи според РБ са Конституционните промени, Законът за съдебната власт, Законът за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности и Законът за лечебните заведения.

Съжаляваме, че в последния парламентарен ден един от приоритетите, свързан със съдебната реформа - антокорупционният закон, се отложи, е посочено в позицията на РБ..