Категоричната заявка идва на прага на новата седмица, когато се очаква да има втори кръг преговори между ГЕРБ и "Реформаторския блок" за излъчване на ново управление.

Миналата седмица преговорните екипи на двете формации разговаряха около 6 часа и не успяха да постигнат съгласие. Консултациите помежду им завършиха с изявления, че повече обсъждания няма да се правят.

Часове по-късно обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов открехна вратата за нова среща, а реформаторите заявиха, че са готови да се върнат на масата на преговорите.

Амбицията на ГЕРБ е новото управление да изкара целия 4-годишен цикъл във властта, предвиден в Конституцията. Тезата, която Реформаторите отстояваха в последната година, е за двугодишен мандат на управлението, последван от нови парламентарни избори. Целта е правителството да започне ключови реформи и да подготви избори за Велико народно събрание с цел промени в конституцията, след което да се разпусне.

В телевизионното си интервю днес Меглена Кунева обясни тезата си за пълен мандат на кабинета с аргумента "Страшно много ни трябва котва".

Тя допълни, че без стабилност в страната няма да има нито български, нито чужди инвеститори.

Лидерът на " Движение България на гражданите" припомни също, че в партията й тече вътрешен референдум за участието в коалиционно управление. Допитването беше удължено, за да може да се получат и отговори офлайн.

"Ако се постигне съгласие по основните компоненти на едно бъдещо споразумение, ако се намери пресечна точка за здраво правителство с ясни приоритети, с ясен и стабилен мандат, смятам, че това е разумно за страната",
коментира Кунева.

Тя добави, че за крайния резултат е важно как ще се развие предстоящият тази седмица разговор вътре в ГЕРБ (лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че в началото на седмицата ще свика разширеното ръководство, за да обсъди с него възможностите пред формацията - бел. ред.).

Според Меглена Кунева от ключово значение е дали членовете и ръководството на ГЕРБ ще са убедени в необходимостта от реформите, за които настоява "Реформаторският блок", най-важната от които е в областта на правосъдието.

Анкета: Ще се споразумеят ли ГЕРБ и Реформаторският блок?