Бившият вицепремиер заяви, че дава път на младите в партията, но подчерта, че остава в политиката, предаде БНТ.

„Аз няма да бъда кандидат за парламента. Винаги съм работила открито, почтено. Водила съм много битки, поемала съм отговорности. Давам път и подкрепа на млади политици. Такива хора има доста в Реформаторския блок и аз ги поканих днес“, обясни Кунева и посочи младите депутати от РБ Антони Тренчев и Димитър Делчев.

Тя подчерта, че оттеглянето й от надпреварата за НС не е свързано с евентуална номинация за български еврокомисар, каквато изобщо нямало. По думите й обаче е безпрецедентно, че толкова време България не излъчва такъв след оттеглянето на Кристалина Георгиева.

Кунева уточни, че плановете й сега включват започването на цикъл от лекции за председателството на ЕС, за подготовката на което тя отговаряше в кабинета "Борисов 2".

Попитана очаква ли и другите лидери на партии в РБ да последват примера й и да не се кандидатират за депутати, тя отговори:

"Това е лично решение. Знам, че колегите ще направят най-доброто за представянето на РБ на изборите. Чух призива на Радан Кънев. На приказки не обръщам внимание особено, когато се повтарят и от тях не следва нищо. Ако той се оттегли, добре. Аз действам".

Кунева коментира и критиките на Бойко Борисов, който заяви, че е било голяма грешка, че ГЕРБ са дали на коалиционните си партньори от РБ образованието.

"Ако за 10 месеца съм направила така, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да заговори за образование като национална цел, значи съм успяла", отвърна бившата вече просветна министърка, според която тези думи са част от предизборната кампания.

Решението на Меглена Кунева е правилно, коментира съпартиецът й Даниел Вълчев пред БНР:

"България се нагледа на лидерски партии. Ние показваме, че ДБГ не е нито лидерска партия, нито е партия на едно поколение".

РБ води преговори с партията на Светослав Витков

Реформаторският блок води преговори с няколко партии за съвместно явяване на парламентарните избори, като една от тях е "Глас Народен" (партията на вокалиста на "Хиподил" Светослав Витков - б.р.), съобщи междувременно в Русе зам.-председателят на СДС Румен Христов.

Той припомни, че вече бе подписано споразумение с "Български демократически форум".

По повод разделението в дясното, Христов коментира, че до последния момент е водил преговори с ДСБ.

"Продължавам да съжалявам, че не са при нас. Ние нямаме никакви идеологически различия, имаме личностни различия - силно его и т.н.. Винаги, когато десницата е била разделена, идва БСП на власт, от което не печели България", каза той.