Преди два дни министърът на образованието Меглена Кунева обяви, че внася в прокуратурата одитен доклад на университета, изготвен от Министерство на образованието. Документът обхваща периода от 1 януари 2014 г. до средата на 2016 г. Кунева допълни, че ще сезира и ДАНС.

Софийската градска прокуратура пък образува досъдебно производство срещу бившия ректор на МУ-София проф. Ваньо Митев за безстопанственост и престъпления по служба.

След огласяването на проверката от МУ-София са уволнени главният счетоводител проф. Красимира Маркова, инж. Симона Манолова - ръководител „Капиталово строителство и обществени поръчки в строителството и ремонтите“ и Марта Генсузова - ръководител „Обществени поръчки – доставки и услуги“.

Трите уволнени служителки заявиха, че уволнението им е неправомерно, като коментираха начина и обстоятелствата, при които са уволнени. Те бяха категорични, че не са възпрепятствали одита, а са отказали да изпълнят устни нареждания и са изисквали спазването на процедурите за предаване на оригинали – а именно след подписване на протоколи.

"Зад това уволнение виждаме преднамереност и причина, изтъкната по отношение на възпрепятстване на прокуратурата, което не е обоснована, тъй като разполагаме с такива протоколи и документи, с които ние подробно предоставихме и описахме цялата оригинална документация. Ние нямахме и отказвахме да предадем оригинала само по устно разпореждане", заяви проф. Маркова, цитирана от БНР. 

Тя и другите две уволнени служителки коментираха, че са били подложени на натиск от страна на новото ръководство на МУ и изразиха своето възмущение от незаконните си уволнения, една от целите на които е „обезкостяването на Ректората на МУ“.

Трите уволнени бяха категорични, че не са получили одитния доклад официално, въпреки че по процедура главният счетоводител трябва незабавно да получи доклада. Разбрали за резултатите от него от медиите.

По думите на Маркова, Генсузова и Манолова, окончателният доклад от одита е внесен сутринта на 27 септември, а крайният срок за подаване на възражения от страна на проф. Митев и екипа му е бил до предната вечер. Така не е било възможно възраженията да бъдат отразени за няколко часа в извънработно време, от което трите заключват, че резултатите са били предрешени.

Искаме да се идентифицираме публично, за да знаят хората, че нещата не са така, както бе обявено по медиите. Ябълката на раздора е във финансовото поле“, допълни проф. Маркова, като обясни, че в момента интересът на новото ръководство е как да се изразходват и разпределят средствата от 85 милиона лева на МУ-София.