"Не си гледаха работата като хората", подвикна Нойков на влизане в съда в отговор на журналистически въпрос защо го е направил.

Инцидентът стана в бургаската болница на 24 май, малко след 02.00 часа.

Служебният защитник поиска младият мъж да бъде освободен от ареста, да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, а делото да бъде гледано при закрити врата, тъй като се отразявало пагубно на психиката му, предаде Дарик.

Нойков промълви в залата:

„Не искам да ме гледа цяла България“.

Съдия Петя Георгиева обаче отказа с мотив, че процесът предизвиква силен обществен интерес и присъствието на медии е напълно оправдано.

Прокурор Радостина Ганева обяви пред съда, че Нойков е силно обществено опасен, има пет предишни присъди за кражби и грабеж, а побоят е извършил в условията на опасен рецидив – месеци, след като бил освободен от затвора през есента на миналата година. Тя изтъкна още, че хазяинът му от комплекс „Меден рудник“ иска незабавно да освободи квартирата и веднага да прекъсне всякакви отношения с него.

Адвокат Дарина Маджарова възрази, че младежът е показал добра воля и си намерил работа след изтърпяването на своята присъда, а хазяинът й заявил в телефонен разговор, че няма нищо против Кирил, а не иска да се занимава с него заради силния медиен интерес.

Тя заяви още, че охраната на болницата е нанесла „жесток побой“ на младия мъж, а за делото е нужна експертиза за неговото психическо състояние.

Самият обвиняем заяви няколко пъти, че съжалява много за стореното, никога досега не бил участвал или предизвиквал побои, не пиел алкохол и не взимал наркотици. Според него затворът не поправя хората, а само ги озлобява и затова животът му не трябва да продължи отново зад решетките.

„Всичко беше нормално и изведнъж се сринах психически. Гледаха ме с друго око, като разбраха, че съм рецидивист“, каза още той в залата.

Адвокат Маджарова заяви още, че Нойков има нужда от специални грижи заради сърдечните си проблеми и тяхната липса в ареста може да му струва живота.

Съдия Георгиева обаче не се съобрази с тези факти и му наложи „задържане под стража“. Решението все пак подлежи на обжалване. Делото е насрочено за 1 юни в Окръжния съд в града.

Кирил Нойков е обвинен, за това, че на 24 май, след като е бил докаран на носилка в болницата, е нанесъл удари с юмруци и крака на четирима работещи в болницата. Според обвинителния акт той е нанесъл удари на Георги К., д-р Александър С., Мирослав Ф., Петър И., избутал д-р Симеон П. и обърнал болнично легло.

Освен това крещял: „Ще ви набия!“, „Ще ви убия! Ще ви намеря, знам къде живеете!“, „Какви сте вие? Ще ви убия, пак ще се върна! Знаете ли кой съм аз?“, „Майка ви да ……, помияр, боклук, нещастник!“, "Махнете се от тук, какво като съм пиян? Да не мислите, че не мога да ви набия?“.

Обвиняемият може да получи от 1 до 6 години затвор.

Междувременно Българският лекарски съюз заяви, че ще бъде непримирим в борбата срещу агресията към лекари и ще сезира всички отговорни институции за прилагане на законов инструментариум срещу насилието над медицински лица.

Председателят на БЛС, д-р Венцислав Грозев коментира по време на среща с представители на болница "Бургасмед", че вече е направил предложение към настоящото правителство за увеличаване на санкциите за нападение над лекари и медицински персонал. До дни съюзът ще инициира и обсъждане на кампания за подкрепа на медицинските лица, пострадали от насилие и за превенция на агресията срещу медици.