Руското следствие се опитва да разкрие мотивите зад убийството на опонента на руската власт Борис Немцов, който се присъедини към списък с поне още шестима критици на руския президент Владимир Путин, които са починали от началото на първия мандат на държавния глава, коментира ABC news, цитиран от Агенция "Фокус".

Немцов е сред най-влиятелните опоненти, които са изгубили живота си от началото на15-годишното управление на Путин.

Сред тях са още Анна Политковская, Александър Литвиненко, Сергей Магнитски, Станислав Маркелов, Наталия Естемирова и Алексей Девотченко.

Хиляди руснаци положиха цветя и запалиха свещи на моста в Москва, на който бе убит руският опозиционер Борис Немцов, пише френският вестник Capital.

Вицепремиер при Борис Елцин в края на 90-те години, през зимата на 2011-2012 година Немцов става една от основните фигури в опозицията срещу Путин.

Голяма част от опозиционерите са на мнение, че Владимир Путин стои зад знаковото убийство на Борис Немцов, пише Der Spiegel.

Кризата в Украйна провокира остри критики от страна на Немцов, който не се поколеба да нарече управляващите в Кремъл „кръвопийци“.

По последна информация той е подготвял доклад, който да разобличи пред световната общественост руското участие в конфликта в Източна Украйна.

Руските власти заявиха, че работят по няколко версии във връзка със смъртта на опозиционера Борис Немцов, който бе убит в Москва, като не изключиха възможността зад престъплението да стоят други представители на опозицията, които са го убили, за да създадат мъченик, пише вестник The New York Times.

При работата по тази хипотеза следствието иска да изясни дали Немцов не е станал „жертвен агнец“ с цел опозицията да получи огромна обществена подкрепа.

Следственият комитет на Русия също така не изключи възможността ислямски екстремисти да са убили Немцов заради позицията му във връзка с атаката в „Шарли ебдо“. Полицията е знаела, че Немцов е получавал заплахи от ислямисти.

В същото време, руската телевизия Life News цитира свои източници, според които Немцов може да е убит като отмъщение за това, че е накарал жена да направи аборт.

Борис Немцов е работил върху доклад, който да изобличи руското участие в конфликта в Източна Украйна, пише немското издание Bild.