Изтичането на информация за атентата в Манчестър, по-специално в американски медии, става дразнещо, заяви британският вътрешен министър Амбър Ръд, която уточни, че е обсъдила проблема с американските си колеги, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Броени минути след изразеното й недоволство френският вътрешен министър Жерар Колон, твърдейки, че знае само това, "което е научил от британските следователи", разкри, че заподозреният атентатор вероятно е минал през Сирия и има доказани връзки с групировката "Ислямска държава".

"Британската полиция съвсем ясно заяви, че иска да контролира информационния поток, за да опази оперативната сигурност" на разследването и да може да се възползва от "елементи на изненада", заяви Амбър Ръд по Би Би Си.

"Поради това става дразнещо, че тези информации се появяват от други източници и съвсем ясно заявих на приятелите ни, че това не трябва да се повтаря", добави тя.

На въпрос дали властите на САЩ са опорочили разследването британският вътрешен министър отвърна: "Не бих казала чак това."

"Мога обаче да ви кажа, че те са напълно наясно с тази ситуация и с факта, че това не трябва да се повтаря", подчерта тя.

При атентата в понеделник вечерта в края на концерт на американската попзвезда Ариана Гранде бяха убити 22 души, а десетки бяха ранени. Сред жертвите има много деца.

Британецът от либийски произход Салман Абеди бе идентифициран от полицията като вероятния атентатор самоубиец. Името му се появи вчера първо в американски медии, позоваващи се на американски официални представители, които са били информирани от британските си колеги.