Ксавие Дьо Кабан заяви в интервю за българския "Икономист", че в последните десетина години се забелязва силна концентрация на медии в ръцете на една медийна група, която е собственост на депутат.

"Този медиен магнат притежава също така много компании. Пресата има ролята да бъде критична към всяка власт, независимо дали е политическа или икономическа. За нещастие тази преса е зависима от икономическата мощ на един човек, който не само е много богат бизнесмен, но също така депутат в парламента. Това вероятно днес е най-големият проблем пред българската преса
", каза още френският дипломат.

Последва отговор на депутата от ДПС. В интервю за "Фокус" Пеевски заяви, че 
може да се провери, че е съсобственик само в една медийна група – „Нова Българска Медийна Група Холдинг“, която издава „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“, „Меридиан Мач“ и има дялово участие във вестник „Борба“.

"Ако господин посланикът има доказателства, че всички вестници в България са концентрирани на едно място, нека да ги предостави”, призова той.

По думите на Пеевски огромен проблем е, че постоянно се хвърлят празни думи в публичното пространство и пред обществото, които после се използват целенасочено именно от медиите, работещи по предварително зададен им дневен ред. Дали тези медии обслужват български интереси, можем да си отговорим сами, допълни той риторично.

Пеевски подчерта, че искрено се забавлява на опорните точки на кръга „Капитал“ и на присъдружните им медии, че едва ли не е руски шпионин и контрабандист. 

Фантазията ми не е достатъчна, за да предположа какви още безсмислици ще тиражират тези медии, претендирайки, че са новите морални стожери на обществото. Нека обаче преди да пишат, първо погледнат собствените си действия и да си отговорят на въпроса как служат на българското общество. Може би като получават чужди финансирания?”, каза още народният представител от ДПС. 

По повод информацията, че на него и почетния председател на партията Ахмед Доган е наложена забрана да влизат в Турция, той повтори тезата си, изразена още вчера. 

"Ако действително е така, това само доказва по несъмнен начин, че Лютви Местан действа против интересите на България, а ДПС ще остане национално отговорна партия, въпреки опитите да бъде подчинена на чуждо влияние”, каза Пеевски. 

По-рано от Външно министерство обявиха, че нямат информация от турски официален източник, която да потвърждава забраната. Изпратили сме искане, Анкара не е длъжна да отговори, но призоваваме да го направи, добавиха от ведомството. 

Междувременно от НАП потвърдиха информация, че е започнала проверка на фирмите на Делян Пеевски. Тя е свързана с произхода на средствата по последните му сделки. Самият депутат заяви, че нито той, нито дружествата, в които има участие, са уведомявани по надлежния ред за това.