Вчера Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) наложи запор върху негови и на семейството му активи и имоти в размер на близо 200 млн. лв. Собственикът на "Икономедия" нарече комисията "бухалка за репресия", а председателят й Пламен Георгиев се оплака от медиен натиск и нарече изданията на Прокопиев „групировка“.

Цялата тази кампания е „груба политическа поръчка“, коментира тази сутрин пред bTV бизнесменът. На въпрос откъде идва ударът, той отговори:

„Г-н Георгиев вчера си каза съвсем ясно. Той каза: „Моят работодател е премиерът Бойко Борисов“. Така че той, като един съвестен служител, най-вероятно изпълнява инструкциите на своя работодател. И сега е ред на неговия работодател г-н Борисов да каже на обществото той подкрепя ли репресията на КОНПИ срещу „Капитал“ и „Дневник“ или не я подкрепя“.

Прокопиев призна, че се е срещнал с Борисов, когато е разбрал за предстоящата проверка, но не за да се опита да я спре, а за да го информира за законовите нарушения, които се готвят – че това, което предстои да се случи, е несправедливо и незаконно. Премиерът отговорил, че и на него не му харесва, но нищо не може да направи. На въпроса не значи ли това, че ударът не идва от него, издателят отвърна:

"Не непременно Бойко Борисов казва истината във всяка ситуация“.

Той изтъкна, че заглавието на Ройтерс е било "България запорира активите на независим издател".

И подчерта:

„Проблемът е, че институциите на държавата са приватизирани, суверенът е подменен, те не служат на интересите на гражданите, а на интересите на няколко души (...) На г-н Борисов според мен определено не му харесва да има независими медии“.

Той определи действията на комисията като „много брутален натиск“, който показва „желанието да бъде запушена устата на медиите и да бъде убита тяхната икономическа база“.

По повод заявеното от КОНПИ, че причина за запора са нередности при приватизацията на "Каолин" Иво Прокопиев беше категоричен, че той и фирмата му „Алфа финанс“ не са участвали в приватизирането, а със съгласието на държавата и на Агенцията за приватизация е инвестирала капитал и е получила мажоритарния дял чрез увеличение на капитала. "Т.е. дори фактът, че съм участвал в приватизацията на „Каолин“ е груба лъжа“, изтъкна бизнесменът.

По повод твърдението на шефа на КОНПИ, че очевидно е изтекла вътрешна информация, тъй като Прокопиев е знаел за предстоящия запор преди той да бъде обявен официално, той отговори:

"Разбрах от интервю на Пламен Георгиев, поместено на сайта на КОНПИ, което и сега си е там и в което той обяви публично, че започва проверка срещу мен".

Междувременно Пламен Георгиев отново направи такива твърдения, но в ефира на БНТ:

"Очевидно има теч на информация. Г-н Прокопиев съобщи, че е знаел през цялото време какво се случва. Информирали сме ДАНС за това откъде изтича класифицирана информация".

Той изтъкна, че в проверката на бизнесмена няма нищо чрезвичайно, а е заради повдигнато обвинение.

"Законът ни задължава в тази ситуация да извършим проверка. Нямаме право на преценка", добави той.

Относно "Каолин" и енергодружеството EVN - за продажбата на дялове, за което Иво Прокопиев има обвинение, Георгиев обясни, че в България действа т.нар. "гражданска конфискация", което било "необяснимо богатство".