Американският президент Доналд Тръмп започна своята реч на  митинг в Пенсилвания по случай първите 100 дни на поста с остра атака срещу медиите и организираната по същото време ежегодна Вечеря на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом.

"Внушителна група актьори от Холивуд и вашингтонски медии в момента се утешават в хотелска бална зала в столицата", заяви Тръмп.

"Медии като Си Ен Ен и Ем Ес Ен Би Си, това са фалшиви новини, и те с удоволствие биха били днес тук с нас, но са приклещени на вечерята (на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом), която ще бъде много, много скучна."

Тръмп разкритикува и "тотално западащия" по думите му "Ню Йорк таймс", заявявайки, че този вестник става все по-незначителен, както и че редакцията му се е настанила в "противен офис в неприятен район", след като изданието е продало предишната си сграда.

Американският президент заяви, че ако работата на медиите е да бъдат честни и да казват истината, те заслужават доста лоша оценка, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По думите му за разлика от тях неговото правителство ежедневно работи в полза на американския народ. Тръмп нарече американските медии "вашингтонското блато".

"И нищо не може да ме радва повече от това да съм тук (в Пенсилвания), на повече от 100 мили от вашингтонското блато и да прекарам вечерта с всички вас", каза той.

Асоциацията на кореспондентите в Белия дом е създадена през 1914 г., а нейните специални вечери традиционно се посещават от американските президенти, които държат на тях речи.

Тръмп наруши традицията.

САЩ не обявиха официално Китай за валутен манипулатор поради необходимостта да се разреши ситуацията със Северна Корея, каза още в речта си американският президент.

"Нужна ни е известна гъвкавост", заяви той. "Китай ще ни помогне, вероятно, в ситуацията със Северна Корея", посочи Тръмп. Той изрази увереност, че председателят на Китайската народна република Си Цзинпин "иска да се погрижи за това". "Те (Китай) са много силни, ще видим какво ще стане", каза още Тръмп. Той припомни, че е провел многочасови разговори със Си. Трябваше ли да му кажа: "Слушайте, господин председател, ще ни помогнете ли за Северна Корея? И между другото, вие манипулирате валутата". Смятате ли, че това щеше да даде резултат?, попита Тръмп риторично присъстващите на митинга.

Мисля, че в момента не е най-подходящото време да наричаме Китай валутен манипулатор, заяви американският президент.

Кореспондентите в Белия дом отхвърлиха критиките
 

Организаторите на Вечерята на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом отхвърлиха критиките на президента на САЩ Доналд Тръмп, отправени от него снощи при отбелязването на неговите първи 100 дни на поста.

"Ние не сме фалшиви новини, не сме западащи медии и не сме врагът на народа", каза Джеф Мейсън, кореспондент на Ройтерс и председателстващ вечерята.

"Атака срещу някой от нас е атака срещу всички ни", заяви още той.

"Трябва да останем бдителни. Светът гледа."

Мейсън посочи също, че вечерята е организирана "в чест на пресата, а не на президентската институция".