“Хората от градовете обичат мечките, но не ги е грижа за нас, селяните“, оплакват се местни жителите от еколозите и властите.

В България има между 600 и 800 кафяви мечки, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП, като привежда данни от екологични организации. Асоциациите на ловците оценяват броя им по-близо до 1000. Кафявата мечка е защитен вид, който може да достигне над 3 метра височина в изправено положение. Ловът им е забранен, освен със специално позволение на властите.

Според властите, българските кафяви мечки рядко са агресивни и избягват хората, а мечката, отнела живота на 65-годишния селянин на 500 м от селото, е била уловена.
Оттогава обаче 400-те жители на Кутела в източната част на Родопите се страхуват да отидат в гората. Това е сериозен проблем, предвид, че живеят от отглеждането и събирането на гъби и лечебни билки. “Нищо против нямаме мечките да бъдат защитен вид. Но те се размножават с бясна скорост“, подчертават местни жители.

В област Смолян, близо до Кутела, в гората бродят около 150 мечки, които рушат кошерите и нападат добитъка, оплаква се Елен Минчев, началник на регионалното бюро по опазване на околната среда. Но това е първият смъртен случай на човек от десетилетия.

След драмата местните власти и неправителствените организации се опитват да вдъхнат увереност на селяните, като ги научат да избягват мечките или в по-лошия случай, да знаят как да действат. Присъствието на животните е предимство за българския туризъм, напомнят експерти. В региона вече са създадени постове за наблюдение на дивите животни. Въпреки потенциалните изгоди, напрежението сред местните жители остава.