Починалият е българин, живеещ в Австрия, който е бил на почивка в Бургас със съпругата си.

Във вторник той постъпва в Реанимацията на МБАЛ-Бургас с диагноза мозъчен кръвоизлив, а вчера по обяд направените изследвания доказват мозъчна смърт и съпругата му взима трудното решение да дари органите му, които могат да спасят трима души, пише в официалното съобщение на бургаската болница.

За да бъде извършена експлантацията, екипите на МБАЛ-Бургас действат изключително бързо. Веднага уведомяват Изпълнителната агенция по трансплантации, подготвят пациента и остават по време на експлантацията.

Това е първата донорска ситуация в МБАЛ-Бургас за последните 5 години.

В 03:00 часа тази нощ екипи от столицата са пристигнали в Бургаската болница и са експлантирали бъбреците и черния дроб, след което са се върнали обратно в София.

Започват да се извършват имунологични тестове за съвместимост за подходящи рецепиенти за бъбреците и черния дроб.

Понеже времето за трансплантация на черния дроб е най-кратко, екип на ВМА извърши още днес присаждане на черния дроб на 36-годишна жена
с последен стадий на чернодробна цироза вследствие на Хепатит Б. Трансплантацията е започнала в 8.00 ч. и е приключила към 11.00 ч.

Това е 37-та трансплантация на черен дроб за екипа на проф. Никола Владов във ВМА от 2007 г. насам и четвърта поред за 2014 г. През 2013 г. са били извършени общо 5 чернодробни трансплантации.

Миналия месец 44-годишен мъж от Варна стана донор и даде шанс за живот на четирима души.