Това обяви пред журналисти министърът на образованието Тодор Танев, цитиран от Нова телевизия и News7.

Вечерта преди изпита неизвестен написа в социалната мрежа: "Успех на всички утре. Дано сте ме научили добре :)".  

Повече информация засега няма, но по думите на министъра въпросният човек е студент и със сигурност не е от Министерството на образованието

"Няма да кажа нищо по случая, защото в момента е в следствието, нямам право да кажа, но ще има резултати. Всеки, кой каквото знае, трябва да отиде в следствието и да го каже. Нека бъдем оптимисти, вървят на добре нещата", коментира още Танев, цитиран от БТА.

Още в края на миналата седмица той отхвърли напълно възможността отговорите на матурите, които също изтекоха, да са излезли от неговото ведомство и дори се закле в децата си.

Днес Танев добави:

Аз съм твърдо на мнение, че трябва да направим всичко възможно да внушим този авторитет на министерството, който то заслужава за едни прекрасно преминали матури, но винаги има грешки и тези грешки трябва да станат публично достояние”.  

Междувременно сайтът OffNews публикува интервю с виртуалния Пейо Яворов, който е отговорил на въпросите им отново през Фейсбук:

- Случайно ли беше това изтичане на информация преди изпита или то всъщност е било планирно и добре организирано?

- Не бих казал, че е било случайно, тъй като имах предварителна информация от един мой източник.

- Този източник свързан ли е с МОН и как е организирано изтичането на такава информация?

- Интересното е, че не е пряко свързан с МОН. Изтичането на информация не е толкова трудно, колкото си мислят хората. Не бих казал, че е било нещо предварително организирано, но да, системата има пролуки и ако знаеш къде са, можеш да извлечеш полза.

- Къде са тези пролуки?

- Главно са свързани с хората, които съставят въпросите на матурите, тъй като те знаят много добре кои теми ще бъдат генерирани.

- Тези, които първи изнасят информацията, продават ли я?

- В повечето случаи да. Някой път обаче се получава и друг сценарий. Казват на някой техен близък, който ще се явява на матура, и информацията тръгва да се разпространява като чума. Нерядко е имало такива случаи.

Рекордно много "пищови"

Тази година са открити рекорден брой "пищови". Квесторите в Кърджали се натъкнали на най-много, събрали три пазарски чанти с такива.
Преписвачите се издавали като изпуснат "пищова" или със скрит втори телефон. Но на тази матура най-голяма заслуга за тяхното хващане имали камерите – те показвали неспокойното поведение на учениците и дисциплинирали квесторите да са по-стриктни.