Обявяването на 19 май за неучебен ден се налага заради провеждането на държавните зрелостни изпити в 625 училища и ангажирането на над 10 000 учители за организацията им, съобщиха от МОН.

В този ден училищата ще организират спортни празници, разнообразни състезания и излети. Учебният материал ще бъде наваксан чрез преструктуриране на учебното съдържание.

На 18 май е задължителната матура по български език и литература и националното външно оценяване по български език и литература за VII клас, а на 20 май – втората задължителна матура по избран от зрелостниците предмет и националното външно оценяване по математика за седмокласниците.

От министерството припомнят, че 14 май, събота, ще е учебен ден с програмата за понеделник. Промяната се налага заради обявения от Министерски съвет 23 май, понеделник, за неработен ден, с което почивните дни около 24 май отново ще са четири.

В бележниците ще има и похвали

Междувременно днес Меглена Кунева се срещна с 8-годишния Боян Ганев, ученик от II клас в столичното 51 СОУ, когото покани в кабинета си.

Детето е написало отворено писмо до министъра, в което предлага промени в ученическата книжка. Боян поставя въпроса защо в бележника няма графа за похвали, а само за забележки. Момчето изтъква, че забележката е вид наказание и бележникът служи за отбелязване само на лошите постъпки, а за добрите прояви не е предвидено място.

Според Боян нерегистрирането на добрите прояви води до това, че те бързо се забравят.

Ще предложа на експертите за следващата учебна година съдържанието на бележника да се промени, е заявила Кунева. Според нея е възможно графата ЗАБЕЛЕЖКИ да се преобразува в по-неутрална форма и да бъде заменена с БЕЛЕЖКИ.

Тя е съгласна с детето, че ако системно се поощряват добрите постъпки, както се наказват лошите, това би намалило агресията между учениците и посещението на училище би станало по-приятно.

"По този начин и в масовия случай изреченото от учителя „Дай си бележника!” няма да звучи страшно. Една добра дума може да даде повече кураж на ученика, отколкото непрекъснатите забележки. Привърженик съм за поощряването на добрите постъпки и ще се боря срещу агресията в училище", е заявила още Кунева, която смята, че децата от първо до четвърти клас не трябва да бъдат напрягани, а окуражавани.

След срещата министърът написа похвала в бележника на Боян - "Много силно впечатление ми направи активността на Боян! С похвали може и по-добре отколкото със забележки :)", съобщи в. "Труд", като отбеляза, че тя е пропуснала да сложи запетайка пред "отколкото".

Вижте снимки на Боян с похвалата в бележника >>