53 340 зрелостници се явяват на втората задължителна матура по предмет по избор. В 06.45 часа в Министерството на образованието и науката бе изтеглен изпитният вариант за втория задължителен зрелостен изпит.

Изпитът започна в 8.00 часа и е с продължителност 4 часа.

Най-много зрелостници - около 14 000, се явят на изпит по биология. Втората предпочетена матура е по английски език. На трето място е тази по география. Те са избирали между 13 предмета.

В София 1/3 от дванадесетокласниците са избрали изпит по английски език.

Тази година матурите са разделени на модули, като учениците могат за излизат от стаята, едва след като са приключили работата си по съответния модул. Матурата се провежда в 4147 зали в 604 училища, като във всяка от тях има камери.
Около 13 000 квестори следя за реда по време на матурите.

Паралелно с матурата се провежда и изпитът по математика за седмокласниците за националното външно оценяване, на който ще се явят около 60 000 седмокласници.

В 8.45 часа в МОН беше изтеглен изпитният вариант (от три възможни). Изпитът е  е с начален час 10.00. Той е разделен на 2 модула. Първият е с продължителност 60 минути, а вторият - 90. Общият брой точки от тях е 100 и влизат в балообразуването за приемане в гимназиите.

Радостина Николова, главен експерт по история в Министерството на образованието, поясни как биха могли да повлияят на крайната оценка евентуални граматически грешки в текста на абитуриентите.

"Санкциите са главно в третия модул. Това всъщност всеки един от оценителите преценява. Зададени са критерии кога се получават съответно 35, 30, 25, 20 точки", уточни Николова.

И днес, както при първата матура по български език в петък, изпитът е разделен на модула. Точните науки са с два модула, хуманитарните - с три.

Резултатите от двата изпита ще станат ясни в началото на юни. На първата задължителна матура - по български език, бяха анулирани 11 работи на зрелостници заради преписване и мобилни телефони.

Тогава абитуриентите писаха есета или интерпретативни съчинения по темата „Човекът между ценностите на общността и личния порив“ върху разказа "Албена" на Йордан Йовков.

Учениците от седми клас трябваше да преразкажат откъс от „Войната на таралежите“ на Братя Мормареви от името на един от героите – Маляка.