Преподавателят по БЕЛ на дванайсетокласниците от Първа езикова гимназия във Варна им изпратил sms с отговорите на матурите по средата на изпита. Тези обвинения отправят родителите на един от завършващите в писмо до медиите, цитирано от Vsekiden.com. 

Ето и какво пишат родителите:

„Ние сме родители на дванайсетокласник от Първа езикова гимназия- Варна. На 18-ти този месец синът ни се яви на Държавен зрелостен изпит по Български език и литература. Готви се много задълбочено, защото литературата му е любим предмет. След изпита детето ни, което е жизнерадостно и лъчезарно, изведнъж стана мълчаливо и подтиснато.След многобройните ни опити да разберем причината, едва днес той ни сподели това, което го е измъчвало от дни.

След приключването на матурата, синът ни включил телефона си и с огромно учудване попаднал на sms от своя преподавател по БЕЛ, който съдържал отговорите от теста.

Текстовото съобщение, получено по средата на изпита, било изпратено до всички ученици от класа му - 12 Г и завършвало с послание да бъде изтрито веднага след попълване на верните отговори.

Синът ни разбрал, че всичките му съученици от класа също са получили отговорите и се възползвали от тях. Това, което най-много е засегнало чувството за справедливост на момчето ни е фактът, че някои, без да са се готвили, ще получат може би същите оценки като него, който последните нощи буквално не спеше, приведен над учебниците и книгите.

Но най-фрапиращото е, че всичко това е ставало под носа на проверяващите от Министерството на образованието и науката, които са заявили, че са били възхитени от перфектната организация на матурите, осъществена от директора и началничката на РИО-Варна”, казват родителите.

Те призовават МОН да обърне внимание на сигнала.

"Считаме, че от прокуратурата, полицията и ДАНС са длъжни този път да направят усилие и стигнат до края, като разкрият цялата схема. Убедени сме, че цялото общество очаква това от тях”, зоват още те.

От Регионалния инспекторат по образованието отрекоха пред "Петел" за подобен вид нарушение.

"Нямаме такъв сигнал. Нямаше констатирани нарушения в деня на изпита. Никой не е подал сигнал при нас. Ние не сме разследваща институция. Телефоните бяха събрани с цел да се предотвратят такива опити. Няма логика да се изпращат есемеси при прибрани телефони. Сигналът не е официален и не е до нас. Най-вероятно е тенденциозен", посочи шефът на РИО Венцеслава Генова.

Директорът на Първа езикова гимназия във Варна Веселин Василев нарече абсолютна клевета анонимния родителски сигнал. Пред Дарик той обясни, че тове е опит да се накърни добрият имидж на гимназията и така да се изгонят добрите преподаватели, които и без това са в недостиг.

През последните години Първа езикова гимназия неизменно попада в Топ 10 на средните училища в страната според резултатите от матурата по български език и литература след 12. клас.

Междувременно от Министерство на образованието и науката съобщиха, че министър Меглена Кунева е разпоредила незабавна проверка по случая.

Вътрешна комисия на МОН ще провери сигнала, а в писмо до прокуратурата се иска да бъде установена автентичността му.

Ако се установи, че учителят е извършил деянието, ще реагираме с цялата строгост на закона, включително дисциплинарни наказания и съд. Обвинението е сериозно и няма да толерираме подобни случаи, заявява министър Кунева, цитирана от пресцентъра на МОН.

С взетите телефони на учениците и квесторите по време на матурите, отговорите не могат да достигнат обратно в изпитните зали. Това е и основната цел на засилените мерки с видеонаблюдението, отбелязват още министерството.

Тази година МОН въведе драконовски мерки срещу изтичането и преписването на матурите.
В деня на изпита по БЕЛ министерството получи сигнал на Нова телевизия за купуване на отговорите на матурата.  МОН сезира по случая прокуратурата, а оттам съобщиха, че не са установили участие на служител от МОН, квестор, учител, директор или друго длъжностно лице.


АНКЕТА: Достатъчни ли са мерките срещу преписването?