Резултатите, които показват, че реално е неграмотен, не притесняват общинският съветник.

Айри Мурад е завършил средно образование, макар и на възраст над 35 години и вечерно, и макар да му липсва матурата по български език. Обяснението му за това е, че не чел достатъчно за изпита, но наесен щял да го вземе.

"Не съм притеснен, защото аз съм упорит човек и ще се науча”, казва Мурад пред bTV.

По думите му политиците трябва да не лъжат, да са отговорни и образовани.

За философията казва, че е горд с оценката си, тъй като това бил по-труден предмет.

"Те са много и да кажа един, който е така по-... Един момент само.... Не мога да се сетя”, отговоря на въпроса кой е любимият му философ.

Преди да се отдаде на политиката, бил ходжа.

"Дърпа ме политиката и затова реших да участвам”, разказва Мурад.

Истинската история на общинския съветник от Реформаторския блок, избран с преференциален вот, най-вече от "Столипиново” обаче е малко по-различна.

"Да, от партията на Касим Дал. Той ми е приятел. Вкараха ме в групата на Здравко Димитров и от там бях по преференция... избраха ме с 350 гласа... Кварталът удари рамо, нашите. Имаше малко грешки, защото знаете, че са малко неграмотни...”, признава неграмотният Мурад.

Той твърди, че иска да помага, защото има много проблеми в пловдивския квартал „Столипиново”.

"Обещах, че каквото зависи от мен в "Столипиново”, ще го оправим... Обещавам смело, да”, споделя Мурад.

За политиката казва следното: „Ние сме си реформатори. Макар че сме от турска партия... Не турска, ами повече турци сме”, добавя той, разбрал, че етническите партии са забранени от закона.

Айри Мурад казва, че е роден в България и е българин с турски произход, но говори турски и се чувства турчин. Казва, че повечето хора в махалата били като него.

"Ако сега сме 70 хиляди, след 10 години ще бъдем 80 хиляди, защото много бързо се развиваме”, казва той.

Съпругата на Айри - Зейнеб, е на 28 години и не работи, тъй като мъжът й е против.

"Защото при нас е така. Искам да е вкъщи. Да е като домакиня... Така мислим. Жената е за вкъщи”, аргументира се общинският съветник.

А Зейнеб казва, че е доволна от живота си. Относно плановете им за почивка – нямало да е море, тъй като не можело да се носят бански.

Всъщност съпругата на пловдивския общинар е покрила главата си само преди две години. Мурад пък признава, че докъм 12-ата си година е бил християнин. Сега обаче ислямът бил на мода - както в квартала, така и в България, така и в света.

"Има време, когато носиш само дънки. После хвърляш дънките, носиш рокля. И аз така усещам, че сега е времето на исляма”, направи сравнение между модата на дрехите и модата в религиите той.

Айри Мурад планира да завърши и висше образование. Съпругата му го вижда като лекар.

Двамата заедно планират да имат дете. Докато им се роди, обаче, ще се кандидатират за приемни родители.