На първия задължителен държавен зрелостен изпит, сесия август-септември, се явиха 3684 зрелостници, въпреки че заявление за изпита са подадени от 5275.

Матурите се състояха в 175 училища.

Сутринта в 5.30 часа изпитният вариант беше генериран сред 11 милиона комбинации от журналист, определен чрез жребий в сградата на министерството.

Изпитът започна в 8.00 часа и се проведе в рамките на 4 астрономически часа. Всеки зрелостник има определено персонално работно място, обозначено с етикет с неговото име.

МОН взе нови мерки срещу преписвачите, като на тази сесия за първи път раздели изпита по български език и литература на 3 модула.

Първият беше раздаден в началото на изпита и за решаването му зрелостниците имаха един час. След това трябва да запечатат работите си в специални пликове и да изчакат раздаването на втория модул.

"Учениците ще получат въпросите от втория модул един час след началото на изпита. Ако са готови по-рано с първия, могат да отидат до тоалетна. Не могат обаче да напускат училището, защото после няма да ги пуснат обратно", обясни заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

Определеното време за втория модул бе също един час.

Аргументативен текст или есе на тема „Любовта и омразата в стихотворението „Към брата си“ от Христо Ботев“ бе 41 въпрос (трети модул). По този въпрос зрелостниците имаха възможност да пишат 2 астрономически часа.

Стаматов съобщи, че от 30 възможни теми върху творчеството на 15 български автори е изтеглена изпитната тема.

"Не сме имали никакви сигнали за купуване на отговори от матурата. За нас е важно да не изтече информация от МОН", заяви Диян Стаматов и пожела успех на зрелостниците.

По време на изпита са анулирани пет работи. За ползване на мобилна техника по време на изпита са анулирани четири работи в областите Бургас, Варна, Пловдив и Хасково. В област Кюстендил е анулирана една работа поради отказ на зрелостник да се върне в изпитната зала и да предаде писмената си работа, съобщиха още от МОН.

Верните отговори на матурата по БЕЛ може да намерите тук >>>

За втория задължителен зрелостен изпит по предмет по избор са подали заявления 6983 зрелостници. Най-много от тях - 3179 младежи, са предпочели география, 2491 - биология, а 289 - английски език.

Втората матура ще се състои на 30 август в 215 училища. Изпитът също ще е на модули, но с различен брой и различна продължителност за работа върху всеки модул.

За третия държавен зрелостен изпит по желание са подали заявления деветима зрелостници, а изпитите са между 31 август и 2 септември.

Резултатите от матурите от сесията август-септември ще бъдат обявени до 12 септември.

По традиция на матурите от сесията през август-септември се явяват учениците от 12-и клас, които не са издържали успешно изпитите през май на съответната година, както и тези, които не са се явявали изобщо на матури в предишни години. Без успешно издържани изпити на двете задължителни матури учениците не могат да вземат диплома за завършено средно образование и не могат да кандидатстват в университет.

Тази пролет матурите поставиха рекорд по двойки. Слабите оценки по БЕЛ бяха 4189, а на втората матура (по 13 предмета по избор) - 6460.
МОН въведе допълнителни мерки срещу преписване на изпитите. Въпреки това, на матурата по БЕЛ бяха анулирани и 33 работи, от които 19 за преписване и 14 за ползване на мобилна техника.
На 41-я въпрос за държавния зрелостен изпит по български език и литература се падна интерпретативно съчинение или есе на тема "Разрушената хармония" върху откъс от повестта "Гераците" на Елин Пелин.

АНКЕТА: Достатъчни ли са мерките срещу преписването?