Зрелостниците можеха да избират между две възможности – да пишат есе или интерпретативно съчинение върху творбата, която авторът е написал през 1922 г. Успешното представяне носи на зрелостниците максимум 30 точки.

С изпита по БЕЛ стартира есенната сесия на матурите. Той започна в 8 часа. Право на явяване на него имаха 3902-ма, но 929-ма не са дошли, сочат данните на Министерството на образованието и науката. Препитването се осъществи в 149 училища.

Изпитният вариант, по който работеха зрелостниците, бе генерираран измежду 11 млн. варианта и изтеглен рано тази сутринта в министерството от журналист.

З0 от тестовите задачи бяха от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен. Вярното решение носи по 1 точка.

Останалите 10 задачи са със свободен отговор и носят различен брой точки. Правилно решените тестови задачи се оценяват със 70 точки.

41 въпрос, на който зрелостниците трябваше да пишат есе или интерпретативно съчинение, бе избран от 30 варианта върху произведение от възможни 15 изучавани автори.

На редовната матура по БЕЛ тази година зрелостниците писаха по темата "Животът и изкуството" върху стихотворението "Кино" на Вапцаров.

От МОН съобщиха, че изпитният вариант и верните отговори ще са публикавани на сайта им след 14.00 часа.

Вторият задължителен държавен зрелостен изпит по предмет по избор ще е утре. Най-предпочетеният предмет е "География и икономика", следван от "Биология и здравно образование". Най-малко зрелостници са заявили, че избират да положат втори задължителен държавен изпит по химия, немски, испански и френски език.

На 1 септември ще е държавният зрелостен изпит по желание.

Резултатите от изпитните работи ще бъдат обявени до 12-и септември.