От МОН обясниха разминаването с три различни статистики за "двойките": за първия модул, за първия и втория модул, и окрупнена, като те не могат да бъдат механично изваждани или събирани, защото различните ученици попадат в различни хипотези.

"Ако искаш да кандидатстваш, оценката се формира от двата модула общо. На първия модул ученици, които са решили, че няма да кандидатстват са 53 000 седмокласници, от които 17 982 са с двойки. За тази година на втория модул се явяват 32 000 седмокласници. От тях по математика двойки имат 3 881.”
Така броят на децата, правили първи и втори модул и изкарали двойки, е 3881.

Това обясни вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева във връзка с информацията на БНТ за грешната статистиката за двойки по математика, съобщена от МОН миналия петък. Тогава просветното министерство обяви, че двойките по математика след първия модул са 17 983. След като обаче седмокласниците решили по-добре втория по-труден модул, общо за двата модула двойките спаднали до 3881.

"Окрупненият брой "двойки" - от тези явили се само на първи, и от тези от първи и втори модул, е 16 856 по математика и 7659 по български език и литература. Имаме основания да смятаме, че тези 32 000 деца, явили се на втория модул, са именно онези, които имат намерение да кандидатстват и сред тях "двойките" са 12 процента", разясниха сега от МОН.

Кунева каза, че първият модул дава 65 точки, а вторият модул 35 точки. Първият модул се вписва в дипломата, ако не искаш да кандидатстваш в профилирана гимназия.

Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов посочи, че изпитът се провежда на национално ниво, затова в петък е нямало как МОН подробно да даде информация за оценяването.
Той поясни, че тези 16 000 ученици не могат да кандидатстват за профилирани гимназии.

Стаматов бе категоричен, че МОН не е прикрило двойки на оценяването след 7 клас.

"Няма никаква подменена статистика. Няма как да се подмени статистиката, просто взимаме данните, такива, каквито ни ги изпращат и ги слагаме на страницата на МОН”, коментира по-рано и министър Кунева.

На 12 клас се падна ”Гераците”, на 7-ми - ”Родителска среща” >>>

АНКЕТА:
Достатъчни ли са мерките срещу преписването?