По-рано днес Върховният административен съд отмени решението на ЦИК машинно гласуване да има само в 500 секции на предстоящите предсрочни избори на 26 март. Така във всяка секция трябва да има, освен бюлетини, и машина.

От ЦИК заявиха, че ще се съобразят с решението и ще обявят обществена поръчка за закупуване на машини, но изразиха притеснения, че времето е твърде кратко, а и бюджетът им няма да е достатъчен.

Настояването на "Да, България" за одит на машините беше направено от Антоанета Цонева и Божидар Божанов, които са експерти по електронно управление и членове на Изпълнителния съвет, съобщиха от пресофиса на партията на Христо Иванов.

Божанов отбеляза, че партията в момента разполага с хора, които имат голяма експертиза, защото са същите, които са подготвили проекта за електронното гласуване, внесен от Реформаторския блок. Той допълни, че много от активистите на "Гласуване без граници" са вече в "Да, България".

"Поддържаме идеята за броенето на бюлетините от машинното гласуване със скенери, за да бъде резултатът коректен и отчетен по правилния начин", заяви Цонева.

Божанов допълни, че Държавна агенция за електронно управление в момента е прохождаща и трябва политическа воля, за да стане основен двигател за развитие на електронното управление.

Междувременно от централата ДСБ съобщиха, че по-късно ще се състои  извънредна пресконференция на надпартийната платформа "Нова Република", оглавена от лидера им Радан Кънев.

"Нова Република" осигури машинно гласуване за всички българи, това е първата политическа победа на новото надпартийно дясно обединение", се казва в официалното съобщение, след като ВАС отмени решението на ЦИК по тяхна жалба.

От ГЕРБ: Обществената поръчка може да се забави

Междувременно бившата шефка на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) изрази притеснение от решението на ВАС.

"Това е голямо предизвикателство пред служебния кабинет, който трябва да закупи и монтира тези машини в секционните комисии", изтъкна тя, цитирана от "24 часа".

Според нея за целта е нужна обществена поръчка и при евентуално обжалване процедурата може да се забави прекалено дълго.

"Освен самата доставка на машините, се иска и обучение на секционните комисии. Аз лично не съм гласувала машинно", добави Стоянова.

Бившият депутат от БСП Филип Попов също смята, че няма технологично време за въвеждане на машинно гласуване във всички секции.

"Едва ли ще успее ЦИК да се вмести в тази времева рамка", каза той пред БНР.

Зам.-председателят на АБВ Мариана Тодорова също коментира, че трудно може да бъдат осигурени машини за всичките над 12 хиляди изборни секции:

"Няма фирма, която да организира вноса на такова количество, която би могла да разполага с такъв брой машини, които да отдаде под наем".

Това, което предстои сега да се случи, е държавата да закупи или по-скоро да наеме, както досега е правила, 12 400 машини, за да осигури спазването на Изборния кодекс и във всяка една секция да има машина, каза ексдепутатът от РБ Димитър Делчев.
Това по груби сметки, ще струва между 15 и 20 милиона, което на фона на това - да се касират изборите, е малка сума, добави той.