На 11 декември, в района на жп спирка Мурсалево, бързият влак Благоевград-София, управляван от Христов, се удари в горящ ТИР, паднал на релсите заради свлачище на главния път Е-79. След удара пламна и влакът, но всички 95 пътници в него бяха изведени от машиниста и превозната бригада - Кирил Стефанов и Васил Джартов, и няма пострадали.

Вижте снимки от инцидента >>>

Днес министърът на транспорта Ивайло Московски поздрави лично машиниста Димитър Христов, началник-влака Кирил Стефанов и кондуктора Васил Джартов за проявения професионализъм, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

"Искрено Ви благодаря за това, което сте направили. Човешкият живот няма цена", каза министър Московски в обръщението си към тримата железничари. Той им пожела здраве, щастливи празници и работа без подобни инциденти.

Ивайло Московски ги награди и с гравирани часовници.

В поздравителния адрес до машиниста Димитър Христов, транспортният министър написа:

"Благодарение на бързата ви и професионална реакция, Вие предотвратихте една трагедия с немислими последствия. Вие доказахте, че сте достоен за тази професия и се надявам да има повече хора като Вас, за които работата е дълг и отговорност. Поздравявам Ви за героичната постъпка".

Нов пътен участък на рисковото място

Междувременно стана ясно, че 210-метров нов участък е изграден на главния път Е-79 до село Мурсалево, където стана катастрофата. Новата лента ще бъде пусната за движение в сряда, тъй като предстои да бъде сложена маркировка и допълнителни обозначения, съобщи БНР.

Пътната лента обаче ще е временна, докато бъде укрепен скатът над главния път. Специалисти ще решават дали там ще се изграждат допълнителни инженерни съоръжения, или скалите ще бъдат частично взривени.

Разказът на машиниста Димитър Христов