"Настоящото положение, свързано с Гърция, не е предвидено в европейската правна рамка. Възможно е да прибегнем до процедура по "спиране на часовника" до произвеждането на насрочения за неделя референдум в Гърция."

Това съобщи на пресконференция председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Той направи това изявление след извънредна среща на председателския съвет на ЕП с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

По-рано днес Юнкер призова гърците да гласуват на референдума със "за". Шулц заяви, че институциите на ЕС се присъединяват към този призив.

По думите на председателя на ЕП, доколкото днешната ситуация не е предвидена в европейското законодателство, необходимо е да се прояви въображение.

Той допусна, че е възможно до утре вечер, когато официално изтича действащата спасителна програма за Гърция, да бъде свикана нова извънредна среща на държавните и правителствените ръководители от еврозоната, или на министрите на финансите (Еврогрупата).

Компромисът в петък беше много близо. Одобрихме днес призив за връщане към преговорите до утре вечер, съобщи Шулц.

"Ще тичам и ще се боря, за да убедя гърците да останат в еврозоната и с нас, готов съм да пътувам до Атина и да разговарям с хората", заяви той.

Споразумението, предложено от ЕК, означава 30 милиарда евро да постъпят направо в Гърция, извън средствата срещу безработицата и за развитието на инфраструктурата. Това е възможност, а не унижение, коментира председателят на ЕП.

По неговите думи свикването на референдум е правно основателно действие. Шулц поясни, че макар да не е ясен въпросът на референдума, очаква се той да очертае отношението към предложенията на ЕК.

Последните предложения на ЕК не предвиждаха повишаване на ДДС за тока и лекарствата, нито намаляване на пенсиите и заплатите; имаше предложение за по-високи данъци за големите богатства и за намаляване на отбранителните разходи, уточни той.

Анкета: Да приемат ли гърците условията на "тройката"?