Френската полиция е разкрила мрежата, ръководена от 55-годишния русенец Станчо Д., известен като Пашата, 53-годишната му съпруга Теменужка и 50-годишния му брат Иван, съобщи "Фокус".

Полицаите в Марсилия са установили, че Пашата е примамвал български граждани да "работят" като просяци във Франция с обещанието да получават 50% от парите, събрани с милостиня. Трафикантът е гарантирал, че ще им осигурява храна и подслон, щом пристигнат в Марсилия.

Станчо пътувал често до България с ван, където е набирал хора в трудно положение - възрастни или с увреждания.

"Просяците са били длъжни да заработват между 20 и 80 евро на ден", съобщава източник от разследването пред Le Parisien. В противен случай са наказвани с побой, като са принуждавани да прекарват нощта в багажниците на изоставени автомобили в ромски лагер в Марсилия.

Пашата, описван като "безмилостен ръководител на групировката", вече е задържан по подобни обвинения в Германия, Гърция, Швейцария и Италия.

На 23 май Станчо се е върнал от България заедно със 7 нови просяци. Три дни по-късно, на път към ромския лагер той е задържан от френската полиция, а след това са арестувани и съпругата и брат му. Заради липсата на грижи един от просяците е починал в болница в Марсилия от гангрена, а друг е в тежко състояние в приют.

Около 20 жертви са били експлоатирани от групата
. Те са носили около 40 хиляди евро на семейния клан, който ги е управлявал с твърда ръка, като Пашата е използвал 16-годишния си племенник и неговата приятелка на 15 години да прибират парите от просяците. 

Малолетните са разпитани и освободени.

През юли м.г. шестима членове на българско ромско семейство, обвинени в трафик на хора, бяха осъдени на от 4 до 7 г. затвор в Марсилия. Те принудили седем свои сънародници да просят и проституират.