Заради спаднали продажби търговците на контрабандни цигари в София се отказват от бизнеса и се пренасочват към трафика на бежанци, съобщиха пред БНР източници от МВР.

Най-често нелегалните мигранти са натоварвани в бусове в района на Лъвов мост и околните улици. След това са откарвани по точни указания близо до сръбската граница, където ги поемат каналджии.

Според източници от полицията, тарифата за превоз на един бежанец е около 200 евро. Така само за един курс печалбата понякога достигала и до 3000 евро.

Неофициално от полицията признават, че в последните седмици има рязко намаляване на броя на нелегалните мигранти в хостелите около Централна гара. При последните проверки на МВР там дори се оказало, че част от тях са празни.

Според полицаи, това се дължи на смяната на маршрута на бежанците и каналджиите, които все повече избягвали България като трасе към Западна Европа.

Бъчварова: Спиране на мигрантския поток

Последните седмици на практика имаме спиране на мигрантския поток, което ни кара да се успокоим, каза в отговор на депутатски въпрос вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Два и половина пъти се е увеличил мигрантския поток тази година, добави тя.

Операцията на границата

Продължава специализираната полицейска операция на българо-турската граница със засилено присъствие на служителите, каза още Бъчварова, цитирана от "Фокус". Там има общо 631 служители - 429 командировани от други структури на „Гранична полиция” и 202 от областните дирекции на МВР, посочи министърът. По думите ѝ, продължава изграждането на специализираната система за наблюдения, в която са включени 11 стационарни поста за наблюдение и 117 км периметрови сигнално-охранителни системи.

„Продължава логистичната подкрепа на структури на Българската армия за опазване на българо-турската граница”, посочи Бъчварова.

Тя оцени положително изграждането на "оградно съоръжение".
„Там където имаме изградено съоръжение, вече дава ефект и помага на нашата работа”, каза тя.

Задържаха 19 бежанци във Видин

Деветнадесет чужди граждани без документи за самоличност са задържали вчера видински полицаи, съобщават от Областна дирекция на МВР.  Чужденците са открити в къща на ул."Св.Методий" в областния град. Групата е задържана в Областна дирекция на МВР.

Установена е самоличността им - граждани на Афганистан и Пакистан. Осем от тях, граждани на Афганистан-кандидати за бежанци, са съпроводени с влак до столицата, а останалите 11 чужденци са задържани в РУ-Видин.
Те ще бъдат настанени в СДВНЧ (Специален дом за временно настаняване на чужденци към МВР.