Случаят е безпрецедентен, предаде АП, цитирана от БТА. 

Маршаловите острови атакуват в съда САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея.

Маршаловите острови твърдят, че деветте страни модернизират ядрения си арсенал вместо да договарят разоръжаване. Според малката страна те ще похарчат 1 трилион долара за ядрените си арсенали в идното десетилетие.

Последните четири от тези девет страни не са подписали Договора за неразпространение на ядреното оръжие от 1968 г. В иска срещу тях обаче се твърди, че четирите са обвързани със задължения съгласно международното митническо право.

Нито една от деветте страни не е била информирана предварително за стъпките, предприети от Маршаловите острови.

Островната държава беше използвана за десетки ядрени опити на САЩ след края на Втората световна война. Само за 12 години там са извършени 67 опита, които имат трайни здравни и екологични последици.

Искът е подаден в Международния съд в Хага. Освен това Маршаловите острови са завели и федерално дело срещу САЩ в Сан Франциско, като в него са посочили като обвинявана страна президента Барак Обама, американските министерства, министрите на отбраната и на енергетиката и американското Управление за ядрена безопасност.

"Това е своего рода битка на Давид с Голиат", казва Дейвид Кригър, председател на базираната в Калифорния фондация "Епоха на ядрения мир". Той е консултант по случая с Маршаловите острови.
Кригър пояснява, че няма надежда други страни да се присъединят към иска на островната държава.

"Нашата страна е понесла катастрофални и необратими щети и ще се бори така, че никой друг на земята никога да не преживее подобни жестокости", заяви пък външният министър на Маршаловите острови Тони де Брум.

Той уточни, че не искат компенсации, а действия - съдилищата да наредят на ядрените сили да изпълнят задълженията си.

Няколко нобелови лауреати за мир изразиха готовност да подкрепят инициативата на островната страна.

Международният съд в Хага и в миналото е разглеждал дела, свързани с ядрените арсенали. През 70-те години Австралия и Нова Зеландия заведоха дело срещу Франция, за да спрат ядрените изпитания в района на Тихия океан.