Апаратът, който е част от европейската мисия „ЕкзоМарс“, беше доставен в орбитата около планетата миналата седмица трябваше да кацне меко на повърхността. Но това не се осъществи.

Координаторът на проекта Хорхе Ваго от Европейската космическа агенция (ЕКА) каза, че данните подсказват неправилна работа на програмите по време на спускането на "Скиапарели", продължило шест минути.

Грешката е възникнала през петата минута. Преди това апаратът се е освободил от топлинния щит и е включил парашута.

Двигателите на Скиапарели" е трябвало да се включат половин минута преди кацането и да се изключат при оставащо разстояние от повърхността няколко метра.

Те обаче са работили три секунди и са се изключили. Специалистите предполагат, че причина за това е компютърна грешка.

Спускаемият модул е започнал да пада на височина от 2 до 4 км от повърхността на Марс и се е ударил в нея със скорост над 300 км/ч.

Андреа Акомацо, шеф на отдел към ЕКА, предполага, че компютърната система неправилно е обработила показанията от датчиците на модула, които определят разстоянието между него и повърхността.

"Скиапарели" беше спуснат към Марс на 19 октомври, за да бъдат проверени технологии за роувъра, който ще бъде изпратен през 2020 г. Сигналът от него прекъсна 50 секунди преди очакваното кацане.

Корабът-майка TGO (Trace Gas Orbiter) обаче успешно влезе в орбита и към края на годината трябва да започне на изследва съдържанието на метан, вода и ацетилен в марсианската атмосфера.