По-рано също е имало признаци, че преди много време на Червената планета е имало вода, но снимките, направени от марсохода, предлагат най-убедителните доказателства досега за съществуването на древна река на Марс. На тях се виждат камъчета, които са загладени като от вода.

Според учените камъчетата са били носени от буен поток, в който водата е била дълбока колкото до глезена или до коляното, а скоростта й е била от порядъка на няколко метра в секунда.

"За първи път виждаме пренесен от водата чакъл на повърхността на Марс", каза Уилям Дитрих от Калифорнийския университет, един от учените в мисията. "Това е преход от хипотезите за големината на материалите, носени от воден поток, към прякото наблюдение на последните", добави той, цитиран от АФП и БГНЕС.

Заоблената форма на някои камъни показва, че те са били носени на дълги разстояния.

"Формата на чакъла разкрива, че той е бил пренесен, а големината на камъните потвърждава, че те не са били преместени от вятъра, а от воден поток", подчерта Ребека Уилямс от "Планетари Сайънс Инститют" в Тусон, щата Аризона, член на научния екип на "Кюриосити".

Изобилието на каналите в алувиалния басейн навява на мисълта, че тези водни потоци са били постоянни или повтарящи се през дълъг период, а не случайни или дори само няколко години, обясниха учените.

Сега Марс е прашна и суха планета, но учените смятат, че някога тя е била по-топла и на нея е имало вода, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вижте снимки от Марс >>