Спирането се налага заради изключително ниския износ на електроенергия от страната, който през последните дни се движи в рамките на 160 мегавата, при капацитет на мрежата от 1300 мегавата, както и свитото вътрешно потребление от 3600 мегавата през деня и 3300 мегавата през нощта.

Намерението е да се осигури балансът и сигурността на електроенергийната система на страната, мотивират се от ЕСО.
В нея няма включени мощности и от ТЕЦ „Варна” и ТЕЦ „Димитровград”.

Според Митю Христозов, директор в Централно диспечерско управление, към ЕСО, тези месеци винаги са критични за системата, тъй като има много вода в язовирите и ниски товари в системата. Тази година в допълнение има и голямо производство на електроенергия от ВЕИ.
Средното производство от соларни мощности на 3 март се движи в рамките на 750 мегавата.

В петък от ЦДУ към ЕСО са разпоредили на всички термични централи да разтоварят мощностите и да работят на строго минимални товари, защото няма потребление в България.

Ръководството на ЕСО се ангажира с възстановяне на спрените мощности, веднага щом потреблението на електроенергия се покачи, а износа се върне в нормални граници. Временното спиране на мощностите няма да се отрази на цената на тока, тъй като са част от електроенергийния микс, твърдят от ЕСО.

Спирането на блоковете няма никаква връзка с планираното намаляване на цената на тока, категоричен бе пред БНР Иван Йотов, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор.

Какво още каза Иван Йотов пред "Фокус":

„В момента температурите са такива, че хората не използват електричество и намаляването на товара води до спиране на блокове, тъй като все пак електроенергията все още не може да се съхранява в големи количества и да се ползва тогава, когато ти е необходима. Спекулира се с термина „най-евтин ток”. Най-евтин е токът, който произведен в АЕЦ „Козлодуй”, минал през мрежата, през дистрибуцията и отива в контактите. Но не е само той - формира се един електроенергиен микс, който достига до всички нас. Терминът най-евтин ток е журналистически. Минимум може много лесно да бъде забелязан и в неделни и пролетни дни, в неделни есенни дни, когато не се ползва отопление и съответно – климатици за охлаждане. Досега нищо от тези минимуми в системата не е довело до повишаване или намаляване на цената на тока. В понеделник съм сигурен, че започваме с активиране на блокове там, тъй като ще бъде делничен ден."