Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните, цитирани от "Фокус".
Областният управител на Хасково Ирена Узунова съобщи, че е скъсана дигата на левия бряг на реката край Генералово.

"Предупреждаваме хората в Капитан Андреево и Генералово да се изтеглят на по-високите части от селата", каза Узунова, цитирана от Дарик радио. Тя допълни, че няма такава висока вълна, като вчера в харманлийското село Бисер, но това се прави с цел предотвратяването на каквато и да било опасност за хората.
Вчера в Бисер и съседните села загинаха 8 души, а двама все още се издирват.

Шефът на Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - Хасково комисар Николай Вълчев допълни, че зад скъсаната дига има жп линия, която е на същото ниво, и водата се задържа в този участък, така че няма опасност за населението. По думите му на мястото веднага са изпратени екипи.

Към настоящия момент има разлив на вода, който е покрил земеделските площи край село Генералово, съобщи местният сайт Хасково.нет. Водата е навлязла покрай стопански пристройки. Нивото обаче спада и затова самото село не е наводнено.

Междувременно началникът на пожарната в Свиленград главен инспектор Валентин Ангелов уточни, че продължава бедственото положение в един от кварталите на града по десния бряг на река Марица - "Гебран", в който живеят близо 1300 души. От снощи досега той е почти напълно залят, водолази и тежка техника евакуират хората. По думите на Ангелов на места нивото на водата достига до 1.8 метра, предаде БНР.

"Две трети и повече от квартала е под вода. В момента тече евакуация на всички желаещи да се евакуират. През изминалата нощ имахме проблеми с евакуацията, но днес се оказва, че хората са осъзнали, че трябва да напуснат домовете си. Засега обажданията за евакуация са много. С БТР-и от Министерството на отбрана извозваме хората на сухо. По левия бряг на река Марица, където са наводнени улиците "Граничар" и "Крайречна", също търсят евакуация, защото там водата също е над 80 см", допълни главен инспектор Ангелов.

От пресцентъра на МВР обаче съобщиха, че има опасност от скъсване на стената на язовир "Елена", намиращ се под село Елена, по поречието на река Бисерска. При евентуална авария, водата ще премине отново през село Бисер. Основният изпускател на язовир Елена е бетониран. Следва да се предприемат спешни мерки за контролирано изпускане на вода от язовира.

По-късно обаче комисар Вълчев опроверга тази информация, съобщи Дарик радио. „Ние смятаме, че няма опасност да се скъса стената. Въпреки това има непрекъснато наблюдение на стената. Направили сме така, че ако нещо стане, моментално да уведомим хората по поречието, да има време да ги изведем", заяви той.

Заради натрупалия сняг пък рухна козирката на летище "Пловдив" откъм терминал „Пристигащи”, съобщи директорът на летището Дойчин Ангелов, цитиран от "Фокус". Козирката се е откъснала през нощта, когато на терминала не е имало пътници.

Обстановката по железопътната мрежа в страната е усложнена и движението на влаковете се осъществява при тежки зимни условия, съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Няколко композиции са имали принудителен престой заради снега, а като цяло влаковете се движат с около 30-минутно закъснение.