„Бил ли е Марин Райков сътрудник на разузнавателните служби“, попита вчера бившият вътрешен министър Румен Петков.

„Райков бе сътрудник на РУМНО“, обяви по-рано пред БГНЕС бившият ни посланик в Хърватия и журналист Велизар Енчев, който е работил като офицер в продължение на 10 години в НРС. Водещ офицер на Райков, според Енчев, бил „известният дипломат Г. Ю.“. Става въпрос за Георги Юруков, бивш посланик на България в Босна и Херцеговина и наш генерален консул в Ниш.

„Твърденията на Велизар Енчев са грозна лъжа, огромна инсинуация. Райков никога не е бил съпричастен към РУМНО и нека Бог да съди клеветниците“, каза Юруков пред "Преса".
Двамата с премиера се познават още от 1995 г., когато са работили в посолството ни в Белград.
„Помагал съм много на Велизар, ние сме били най-близки приятели, като на журналист съм му помагал, учил съм го в професията на дипломат, когато той беше в Загреб, защо ме намесва сега?“, попита Юруков.

"Различни източници от службите подхвърлят в публичното пространство, че Марин Райков е станал сътрудник на "Военна информация" след 1990 година и затова не излизал при проверките като сътрудник на бившата ДС. От края на 1992-ра година премиерът е имал 5 години активна работа, а делото му в момента не е свалено в архив", пише още вестникът.

Министър-председателят определи твърденията като инсинуации и не скри разочарованието, че с тази тема се злоупотребява в момента. По думите му това минава всякакви граници.