Това обяви в първото си изявление премиерът и външен министър в служебното правителство Марин Райков, като и добави, че правителството няма да работи по свой бюджет и да разработва дългосрочна програма за управление на страната, но ще зададе посоката на развитие в ключови сфери.
В речта си представянето на служебното правителство президентът Росен Плевнелиев обяви, че то ще вземе важни социални и икономически мерки и добави, че пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април, както е планирано.

По думите на Райков приоритетна задача е организирането и провеждането на избори в съответствие със законодателството и "с очакванията на народа". 
"Това правителство е безпартийно, то е тук да даде гаранция, че вотът ще се състои по правилата, изборите няма да бъдат манипулирани, няма да бъдат фалшифицирани. Нацията е суверен и нейният глас ще бъде чут", коментира той.

През последния месец по улиците излезли много българи, които по ясен и недвусмислен начин изразили възмущение от наложените им изпитания. "Свидетели сме на една демонстрация на национално достойнство, на гняв, че редица институции не успяха да защитят гражданите от произвола на монополите", коментира Райков.

Той призова сега да се даде думата на мълчаливото мнозинство от българския народ.

"Да поемем своите отговорности, заставайки пред избирателните урни, това изискват демократичните принципи, моралът и принадлежността ни към семейството на демократичните нации", коментира премиерът.
 
Втора задача ще бъде да се осигури стабилност и приемственост във функционирането на държавните институции, "за да бъде гарантирани редът, сигурността, икономическото развитие на българските граждани".
Ще подкрепим социалната ориентация на пазарната икономика в България, създавайки условия за икономически растеж и излизане от кризата, каза още Райков.
Ще се преприемат и конкретни мерки в социалната сфера, за която създавали условия приетите от Народното събрание в последните дни закони.

Министър-председателят обясни, че служебното правителство е призвано да внесе увереност сред европейските партньори, че България ще продължи да изпълнява партньорските си ангажименти като страна-член на НАТО и ЕС.

"Ще положим усилия, продължавайки да работим по финансовата рамка, така че в този период 2014-2020 г. да бъдат реализирани всички проекти, които биха позволили усвояването на ресурсите от еврофондовете. България няма да се отклони от пътя, по който тръгна преди четвърт век, няма да допусне компромис с демократичните ценности, с ценностите, свързани с правата на човека. Няма да допуснем политика, която би поставила под въпрос финансовата дисциплина и валутния борд", каза Райков.
 
Той се зарече и че няма да допуснат икономическа авантюра и ще се противопоставят на всеки опит страната да бъде хвърлена в хаос.
"Няма да допуснем безразборна национализация, обслужваща политически и други интереси. България няма да отстъпи от суверенното си право да решава кои енергийни проекти отговарят на нейните интереси и кои не", обеща Райков.