Това обяви пред bTV независимият депутат Велизар Енчев, който ще внесе проектозакон за легализиране на канабиса за медицински цели.

Преди дни той пусна и онлайн петиция в подкрепа на употребата на марихуана за медицински цели, която вече е подписана от над 3600 души.

Енчев подчерта, че това в разрешено в 24 щата в САЩ и в 19 държави членки на Европейския съюз.

Всеки, който се противопоставя на това, се противопоставя на тяхната практика. Става дума за съдбата на хиляди хора, страдащи в България. При използването на медицинска марихуана и става дума не за цигари, а за орален спрей, то тя облекчава неимоверно болките”, подчерта депутатът.

Той коментира още, че негови колеги са го убеждавали да не е лице на кампанията, защото ще срине политическия им рейтинг. За него обаче било по-важно да се облекчат страданията на хората. По думите ми, ако законът е добре направен, няма да се стигне до злоупотреби.

Преди няколко месеца стана ясно, че държавата проучва възможността да се разреши употребата на марихуана за медицински цели. Според решение на Националния център по наркотични вещества трябва да се направи анализ на изследванията за употреба на марихуана за медицински цели. Tоксикохимичната лаборатория на ВМА e мястото, където се изследват наркотиците.

Осъдиха онкоболен, лекувал се с марихуана

АНКЕТА: Одобрявате ли легализиране на медицинската марихуана?