Юристът Константин Симеонов заяви тази сутрин пред bTV, че от последните списъци на синдиците на банката, за които се разбра, че има грешки, са непълни и ги няма определени имена. Той даде пример с децата на вицепрезидента Маргарита Попова и бившия градски прокурор Роман Василев, който имал спестени над 650 000 лв. 

"Направи ми впечатление, че роднините на вицепрезидента ги няма в тази сметка, а нейната дъщеря и нейният син имат над милион", обяви Симеонов, като подчерта, че в предишните списъци децата на Попова - Константина Попова и Евгени Танчев, ги е имало. Танчев обаче е не син, а зет на вицепрезидента. 

Малко по-късно по телефона се включи самата Маргарита Попова, която категорично отрече:

"Нито синът ми, нито дъщеря ми имат влогове в милиони в КТБ или в която и да е банка и толкоз по въпроса".

По повод твърдението на синдиците, че съпругът й е имал 17 000 лева в банката, тя отвърна, че какви влогове има, знае само той и в това да си държиш парите някъде няма нищо срамно.

Тя определи думите на адвоката като "пълни манипулации", но все пак призна, че дъщеря й има "някакви пари в КТБ".  

Адвокат Симеонов допълни, че зад скриването на определени имена от списъците стои депутатът от ДПС Делян Пеевски.  

"Лютви Местан не назова името на олигарха, но аз ще го кажа – Делян Пеевски. Ние сме олигархична държава с изключително подчинена на тази олигархична държава прокуратура", добави той.

Междувременно председателят на временната парламентарна комисия за разследване на фалита на КТБ Десислава Атанасова коментира, че "според закона, трябва да виждаме целия списък, не манипулиран" и допълни, че адвокатът на Василев не е подкрепил думите си с доказателства.  

"Не бива така да се хвърлят в общественото пространство имена, без да има данни дали това е истина", каза тя пред bTV.

Атанасова допълни, че комисията "КТБ" не е разполагала с информация за физическите лица с влогове, а е проверявала данните за получилите необезпечени кредити.

Депутатът не отговори на въпроса вярно ли е, че Пеевски дирижира събитията. Според нея обаче от оповестените списъци се виждало, че КТБ е банка не на властта и политиците, а на магистратите, подчертавайки, че ГЕРБ не са имали пари там. 

ЗНС се обръща към съда заради грешна информация

В същото време депутатът от БДЦ Румен Йончев, лидер на Земеделския народен съюз (ЗНС), заяви пред БНР, че ще си търсят правата заради сгрешена информация за влоговете им.

"Искам да кажа ясно и категорично, че ЗНС никога не е разполагал с банкова сметка в КТБ. Първо съобщиха, че сме имали милион и триста, сега ни казаха, че сме имали 50 лева, но аз категорично казвам отново – такава банкова сметка не е съществувала никога. Консултирам се с нашите юристи да потърся нашите права в съда, защото това се превърна в един начин на оплюване на този и на онзи", добави той.