Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент, прие доклад по овладяването на епидемията в периода 2009-2010 г. Един от вносителите на доклада е евродепутатът Антония Първанова.

Пред БНР тя обясни, че са поискани пълни анализи на заболеваемостта и смъртността и по време на двете епидемии.
"Оказа се, че от птичи грип, въпреки насаждането на страх за пандемия, след заплахите за милиони заболели, са пострадали само около 250 потвърдени случаи. Явно има спекулация. От свински грип пострадалите са около 1600 души, но на фона на 200 хил. заболели от обикновен грип, което все още не се смята за пандемия", каза Първанова, цитирана от КРОСС.

По думите й, са установени злоупотреба и манипулиране на общественото мнение, както и лобистки интереси в полза на определени ваксини и препарати. 
"Няма неоспорими доказателства за ефективността на ваксината, защото Полша примерно отказа да ваксинира така масово населението си. После се установява, че броят на заболелите не е по-висок. Няма положителен ефект, но само са си спестили странични негативни последици за здравето на пациентите", каза Първанова.

Докладът препоръчва да има много ясни критерии как се събират данните, как се анализират, каква е отговорността на страните, каква е координацията между комисията и страните. 
"Нужно е да се актуализират критериите за обявяване на епидемия, да се потърси отговорност на Световната здравна организация и да се разследват експертите, за които ние имаме данни, че са свързани с фармацевтични компания, които са заинтересовани. Приложили сме и текст, където консултантите да попълват декларации за липса на конфликт на интереси", каза още евродепутатът.

Според вирусолога Ангел Гълъбов обаче тезата й за неефективни ваксини е абсурдна.
"Тяхната ефективност се отчита непрекъснато и поради това ние основателно препоръчваме на населението това постижение на медицината да бъде използвано. Това е доказано, че ваксината при млади хора дава защита между 70 и 90 процента", уточни Гълъбов.

В България се извиха опашки пред кабинетите на личните лекари в страната, където би трябвало да се получават безплатно антивирусни препарати.
В момента в повечето области в страната е обявена грипна епидемия.
Вчера стана ясно, че 43-годишна жена от Благоевград е починала във Военномедицинска академия в София, след като се разболяла от грип и получила усложнения. Преди това 62-годишен мъж от Велинград почина от усложнения след прекарана тежка форма на грипа.

Вчера прокуратурата внесе обвинителен акт в Софийски градски съд срещу бившия министър на здравеопазването Божидар Нанев заради сделките с антивирусния препарат "Тамифлу" през декември 2009 г.