Конституционната процедура ще се състои на “Дондуков” 2 от 11 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Това стана, след като днес БСП върна мандата и призова Плевнелиев да ускори връчването на третия такъв, след което да се върви към предсрочни избори, защото няма как да се сформира стабилно мнозинство в 43-ото Народно събрание.

"Ако получим мандата за съставяне на правителство, ще направим реална консултация най-напред с ГЕРБ, ако те откажат подкрепа, връщаме мандата веднага. Ако ГЕРБ кажат: "Опитайте", ще разговаряме и с другите парламентарни групи, най-напред с Патриотите", потвърди и днес намеренията на РБ заместник-председателят на ПГ Борислав Великов, цитиран от БТА.

След консултации вчера от партията на Бойко Борисов заявиха, че ще говорят за подкрепа едва след като има реално връчен мандат.

Що се отнася за друга подкрепа, Великов отбеляза, че от Патриотичния фронт имат доста сериозни искания и тези високи целеви числа, които поставят например за пенсиите, може би трябва да се оптимизират.

"С Патриотите безспорно ще говорим, вероятно и с други дясно ориентирани сили, за да видим дали в рамките на това Народно събрание можем да направим едно стабилно правителство, което да приеме важни закони като антикорупционния, да подготви промените в Изборния кодекс и вече с един ограничен мандат най-много до лятото да свършим някаква полезна работа за хората", добави той.

Великов смята, че би могло да се помисли за експертен кабинет, но, по думите му, такъв без политическа подкрепа, без мнозинство в НС, безспорно няма място. От ГЕРБ категорично се обявиха против експертно правителство.

Великов призна, че е по-вероятно да не се стигне до нищо и да се върви към предсрочни парламентарни избори.

Той призова новоизбраният президент Румен Радев да даде своите предложения за служебно правителство и още сега то да започне да работи. Той обаче категорично е отказал, потвърди по-рано и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според зам.-председателя на ПГ на РБ Мартин Димитров няма механизми предсрочният вот да бъде избегнат. Според него отговорността за предсрочните избори е на ГЕРБ, защото те са ги поискали, първи са получили мандат и са отказали да съставят кабинет.

"Аз лично в разговори за създаване на правителство няма да участвам. Тази тема е напълно изчерпана, за мен е затворена", каза той, помолен да коментира евентуална възможност да оглави бъдещ кабинет.  

"Нека президентът да даде мандата и пак ще коментираме. Нашето мнение е, че в рамките на този парламент не може да има устойчиво мнозинство", коментира пък зам.-председателят на ГЕРБ Цвета Караянчева.

Съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов каза, че с "Обединените патриоти" (ВМРО, "Атака", НФСБ) не са водени разговори за съставяне на правителство, но подчерта, че ще дадат подкрепа за програма, в която влизат исканията им - увеличени минимални заплати, твърда защита на границата и справянето с битовата престъпност.

АНКЕТА: Очаквате ли РБ да състави кабинет?