Очакват се още арести, съобщава телевизия Скай нюз. Осем души са задържани до момента във връзка с атентата, извършен в понеделник от Салман Абеди.

Полицията е постигнала огромен напредък в разследването, но продължава да проучва важни следи, добави Марк Роули, шеф на отдела за контратероризъм. Извършителят на атентата в Манчестър е звънял в Либия 15 минути, преди да задейства взривното устройство, съобщи телевизия Си Ен Ен.

Терористът се е обадил на по-малкия си брат Хашим Абеди, който вече е задържан от либийските власти. Хашим е знаел, че се готви атентат, но на разпита заяви, че не е знаел къде и кога.

Вчера Си Ен Ен съобщи, че Салман Абеди е бил обучен в Сирия от бойци на "Ислямска държава". По данни на медиите 22-годишният атентатор е роден във Великобритания в семейство на бежанци от Либия.

Британската вътрешна министърка Амбър Ръд обяви по-рано, че равнището на терористична заплаха в страната ще остане на най-високото "критично", четири дни след като самоубийствен атентат отне живота на 22 души в град Манчестър.

Ден след атентата срещу концерта на поп-певицата Ариана Гранде равнището на заплахата, което се определя от независимия Обединен център за анализ на тероризма, беше повишено до "критично", за първи път от едно десетилетие.

Според оценките на Обединения център за анализ на тероризма "равнището на заплахата трябва да остане "критично", докато операцията продължава", заяви министър Ръд пред Скай нюз. Министър Ръд подчерта, че военните ще продължат да оказват съдействие на полицията с цел гарантиране на сигурността по британските улици. Тя добави, че 66 от пострадалите при атентата в Манчестър все още се намират в болници.